Companii

Fondul de compensare va scumpi tranzactiile pe Bursa

16.11.2004, 00:00 16

Fondul de compensare a investitorilor de pe piata de capital, menit sa ofere un plus de siguranta pentru investitorii in actiuni, va avea ca prim efect o crestere a costurilor societatilor de brokeraj de pe piata, fapt care se va reflecta in comisioanele de tranzactionare, percepute de acestia clientilor.
Brokerii vor fi nevoiti sa plateasca periodic fondului o contributie pentru fiecare client pe care il au. Contributia, a carei valoare nu a fost stabilita inca, va fi aceeasi fiecare investitor, indiferent daca acesta are un portofolii de 50 de milioane de lei sau de 50 de miliarde de lei.
"In functie de nivelul contributiei pe care va trebui sa o platim, este posibil sa fim nevoiti sa renuntam la o parte din clienti sau sa le percepem comisioane atat de mari incat nu va mai fi rentabil pentru acestia sa tranzactioneze," a declarat Nicolae Ghergus, directorul executiv al societatii de brokeraj Confident Invest.
Fondul de compensare, care urmeaza sa fie constituit in urmatoarele luni, va permite despagubirea investitorilor intr-un mod asemanator fondului de garantare a depozitelor bancare. Fondul, introdus de noua legislatie a pietei de capital, va despagubi investitorii in cazul in care societatea de brokeraj sau cea de administrare a investitiilor nu pot sa le returneze banii sau actiunile pe care le detin in numele clientilor.
Toti brokerii de pe piata romaneasca detin in prezent in numele clientilor banii sau actiunile acestora. Reprezentantii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare recunosc faptul ca fondul va aduce costuri suplimentare de tranzactionare, dar ca pentru a evita costurile mai mari brokerii ar putea sa se multumeasca doar sa preia ordine de tranzactionare. "Au perfecta dreptate ca vor avea costuri mai mari. Nimic nu ii impiedica insa sa devina doar societati care preiau ordine de tranzactionare de la clienti, si nu sa detina si valori in numele acestora, spune Paul Miclaus, membru al CNVM.  Limita maxima a despagubirilor pe care fondul ar urma sa se ridice la 2.000 de euro de investitor si sa creasca gradual pana la 20.000 de euro in anul 2011.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO