Companii

Fondurile de investitii au cerut listarea Socep Constanta pe Bursa

23.11.2004, 00:00 31

Actionarii principali ai operatorului portuar Socep Constanta, reprezentati de diverse fonduri de investitii , doresc listarea companiei pe Bursa de Valori.
"Unii din actionarii principali au cerut convocarea unei adunari generale extraordinare a actionarilor pentru a aproba listarea Socep pe Bursa de Valori, motivand ca aceasta listare ar conduce la un grad mai ridicat de transparenta in privinta activitatii companiei, si in acelasi timp ar contribui si la cresterea interesului investitorilor straini" a declarat Petrica Valcu, presedintele consiliului de adminisitratie al  Socep.
Compania a convocat o Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA)  pentru data de 9 decembrie, pe ordinea de zi gasindu-se luarea unei hotarari in privinta translatarii actiunilor companiei de pe RASDAQ, unde acestea sunt in prezent listate, pe Bursa de Valori. La aceasta reuniune au dreptul sa participe actionarii inregistrati in registrul actionarilor la sfarsitul zilei de 30 noiembrie.
Potrivit reprezentantilor Socep, fondul de investitii Broadhurst, dar si alte doua fonduri straine administrate de societatea Capital SA, impreuna cu SIF Transilvania si Oltenia au ajuns sa controleze 20-23% din capitalul social al companiei. Listarea companiei la Bursa de Valori este asteptata sa se realizeze in prima parte a anului viitor.
Socep este in prezent una din cele mai importante companii de pe RASDAQ, actiunile societatii fiind printre cele mai lichide de pe aceasta piata. Compania are o capitalizare bursiera de 23 milioane de euro, la un pret de 2.660 lei/actiune.
 Titlurile Socep se afla constant in atentia investitorilor, acest interes mai ridicat datorandu-se si faptului ca structura actionariatului societatii este foarte dispersata, nici unul dintre actionari nedetinand mai mult de 5% din actiuni.  Fondurile de investitii au fost atrase si de politica relativ stabila de dividend practicata in ultimii ani de Socep.
Compania a obtinut in primele noua luni ale anului un profit net de 1,65 milioane euro la o cifra de afaceri de 10 milioane de euro. Pentru finalul acestui an, reprezentantii Socep estimeaza obtinerea unui profit brut de aproximativ 2,7milioane de euro la o cifra de afaceri de 12,5 milioane de euro.  Socep s-a confruntat in trimestrul al treilea cu o scadere a profitului fata de primul doua trimestre ale acestui an, in contextul in care din luna iulie in portul Constanta a fost deschis un nou terminal de containere.
Totusi, potrivit reprezentantilor Socep, volumul de activitate al companiei a crescut compaartiv cu situatia dinaintea deschiderii acelui terminal, scaderea profitului datoradnu-se faptului ca perioada de vara este de regula o perioada de scadere, multi dintre clientii companiei deruland revizii si de asemenea, in aceste luni,  compania negociaza contractul colectiv de munca, din nou un factor care contribuie la reducerea activitatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO