Companii

Furnizorii Teknosa-Primex au intrerupt livrarile. Primex a declansat procedura de faliment

30.04.2008, 18:01 89

Funizorii companiei Primex, care administreaza lantul de retail de electrocasnice Teknosa, au intrerupt livrarile de bunuri electronice si electrocasnice catre companie in urma perimarii relatiilor comerciale si a unor intarzieri de plata.
Primex, care administreaza pe langa Teknosa si magazinele Cosmo, a cerut, potrivit Mediafax, intrarea in procedura de faliment catre Tribunalul Covasna, dosarul de insolventa fiind deja pe rolul instantei.
"Am avut clienti pe cei de la Primex pana in toamna anului trecut. Stiam si de intentia lor de a inchide, ceea ce s-a confirmat, insa am intrerupt relatiile in cursul anului trecut pentru ca nu am vazut o cale de dezvoltare a afacerii", a declarat Mihai Stanuica, directorul pentru Balcani al operatiunilor producatorului de electrocasnice Amica.
Teknosa, companie detinuta de grupul turc Sabanci, a achizionat in anul 2006 Primex, operatorul lantului de magazine Cosmo, infiintat de Gyorgy Baba, iar tranzactia a fost evaluata la aproximativ 5 mil. euro. Compania a inchis in urma cu doua saptamani cele 7 magazine Teknosa, precum si magazinele Cosmo, iar reprezentantii retailerului nu au putut avansa o data la care ar putea fi redeschise.
"Am fost contactati de Primex in anul 2006 pentru un parteneriat, inainte de fi preluati de Teknosa, insa am refuzat din cauza unor neintelegeri in ceea ce priveste modalitatile de plata. Ni s-a mai solicitat colaborarea, dar nu a rezultat nimic", a declarat Eugen Paturan, manager pentru Romania al Indesit.
Datoriile companiei Primex catre furnizori au fost evaluate de acestia la aproximativ 10 milioane de euro, cei mai multi dintre ei sistand de mai multe luni livrarile. Dupa inchiderea magazinelor compania a renuntat si la planul de extindere a retelei pentru 2008, o parte din spatiile unde urma sa inaugureze puncte de retail fiind realocate de dezvoltatori catre alte companii.
"Este inca neclara cauza situatiei lor, din moment ce actionarul principal, Teknosa, este detinut de grupul Sabanci, unul dintre cele mai mari din Turcia. Se pare ca strategia lor nu a functionat", a declarat Stanuica.
Spatiul rezervat de Teknosa in City Park Mall din Constanta, unde compania urma sa deschida in urmatoarele luni un magazin, a fost preluat recent de Domo Retail, al doilea jucator din piata de electroretail, iar suprafata din Baneasa Shopping City a fost realocata de dezvoltator catre un retailer de imbracaminte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO