Companii

GDF Suez vrea să vândă obligaţiuni în lei de 250 de milioane

GDF Suez pregăteşte cea mai mare emisiune de obligaţiuni în lei de pe bursă

Autor: Roxana Pricop

30.08.2012, 00:02 500

Cel mai mare distribuitor de gaze GDF Suez Energy România vrea să lanseze o emisiune de obligaţiuni în valoare de 250 milioane de lei care va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti, potrivit unor surse din piaţă.

Contactaţi de Ziarul Financiar, oficialii GDF Suez Energy România au declarat prin biroul de presă că "analizează mai multe opţiuni de finanţare a planului de investiţii al companiei", fără a infirma sau confirma pregătirea unei emisiuni de obligaţiuni.

Aceasta va fi cea mai mare emisiune de obligaţiuni lansată de o companie privată pe bursa de la Bucureşti. Cererea pentru astfel de instrumente financiare este ridicată pe piaţa locală. Fondurile de investiţii şi cele de pensii private sunt nevoite să cumpere obligaţiuni emise de companii sau bănci străine şi să le finanţeze astfel activitatea sau planurile de investiţii, pentru că pe plan local nu există ofertă. BCR Obligaţiuni, cel mai mare fond de investiţii din România, cu active de 3,2 miliarde de lei a investit aproape un miliard de lei în obligaţiuni străine, sumă pe care ar fi putut să o plaseze local dacă ar fi existat suficientă ofertă.

GDF Suez Energy România este cel mai mare distribuitor de gaze cu afaceri nete de 4 mld. lei (925 mil. euro) şi un profit net de 209,5 mil. lei (48,5 mil. euro) anul trecut. Compania este controlată de gigantul franco-belgian Gaz de France (GDF) în proporţie de 51%, statul român are 37%, iar Fondul Proprietatea deţine 12% din capital.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO