Companii

GE Real Estate ar putea investi peste 50 mil. euro

03.11.2006, 15:51 9

General Electric Real Estate, divizia imobiliara a gigantului american General Electric, ar putea investi circa 50 - 100 mil. euro pe piata imobiliara romaneasca pana la sfarsitul anului viitor, potrivit reprezentantilor grupului.
"Prospectam piata romaneasca de circa opt luni de zile si suntem interesati sa investim in proiecte logistice, rezidentiale sau in sectorul de retail. Exista un potential ridicat in ceea ce priveste proiectele comerciale din principalele orase din Romania", a declarat pentru ZF Brian Delgado, associate director al GE Real Estate-Central Europe.
Interesul grupului GE in devoltarea afacerilor din Romania a crescut anul acesta, cand una dintre divizii a achizitionat trei companii din sectorul serviciilor financiare de la Fondul Romano-American de Investitii in cadrul unei tranzactii totale de 140 mil. euro. Cresterea continua a pietei imobiliare din Romania i-a determinat pe reprezentantii GE sa tatoneze piata locala.
"Romania reprezinta a doua piata dupa Polonia din Europa Centrala si de Est. Spre deosebire de Ungaria, unde majoritatea investitiilor in real estate s-au indreptat catre Budapesta, in Romania se pot derula investitii importante si in marile orase din provincie. Suntem interesati sa facem achizitii de proiecte, in special centre comerciale, dar si joint-venture-uri cu developeri de proiecte logistice", precizeaza Delgado.
Divizia de real estate a grupului american si-a facut deja intrarea in Europa Centrala si de Est, odata cu achizitionarea a 30% din actiunile Mall din Sofia, cel mai mare centru comercial din Bulgaria.
GE a investit in ultimul an aproximativ 220 mil. euro in Romania, inclusiv prin intermediul Genpact, joint-venture in care grupul are 40% din actiuni.
GE Real Estate a investit pana in prezent circa 7,6 miliarde de euro pe pietele europene si detine active de 9,7 miliarde de euro in tarile din Europa. GE Real Estate a intrat pe piata europeana in urma cu 20 de ani si are birouri in Paris, Frankfurt, Londra, Madrid, Milano, Praga sau Stockholm.
Investitiile in sectoarele retail si logistic se vor intensifica incepand de anul viitor, datorita cresterii cererii si a potentialului oferit de acest domenii. Piata imobiliara locala este una dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, devenind in ultimii doi- trei ani scena mai multor tranzactii cu spatii de birouri, proiecte comerciale sau rezidentiale. Ratele atractive de profit comparativ cu alte piete din Europa Centrala si de Est au facut insa din Romania o tinta atractiva pentru investitorii de talie internationala, printre care se numara dezvoltatori mari precum TriGranit sau fonduri de investitii precum Charlemagne (Marea Britanie), Europolis (Austria) sau Immofinanz (Austria).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO