Companii

Gheorghe Peltecu, Spitalul Filantropia: Spitalele publice sunt instituţii de educaţie profesională

Gheorghe Peltecu, managerul spitalului Filantropia: Toţi doctorii care practică în România sunt formaţi în spitalele publice. Formarea rezidenţilor în spital este şi atributul managerului, pentru că el are o pepinieră din care îşi poate selecta viitorii colaboratori.

Gheorghe Peltecu, managerul spitalului Filantropia: Toţi doctorii care practică în România sunt formaţi în spitalele publice. Formarea rezidenţilor în spital este şi atributul managerului, pentru că el are o pepinieră din care îşi poate selecta viitorii colaboratori.

Autor: Georgiana Mihalache

04.10.2016, 00:06 768

Dotările şi infrastructura medicală sunt în continuare două dintre problemele cu care se confruntă sistemul românesc de să­nătate, iar cele mai frecvente critici vizează lipsa unor echipamente şi a spitalelor mo­derne.

Gheorghe Peltecu, managerul spi­ta­lului Filantropia, a arătat la conferinţa ZF Health & Pharma 2016 că dotările din spitalul pe care îl conduce au fost făcute în urma unui program al Băncii Mondiale, iar unele spitale din ţară, deşi au dotări, nu le folosesc.

Gheorghe Peltecu a îndemnat la „răbdare“ pentru crearea unui sistem comparabil cu cel din Occident, urmarea exemplului unităţilor care au reuşit să atingă standardele spitalelor din străinătate şi formarea medicilor în spitalele din alte ţări fiind modalităţile prin care se poate ajunge la creşterea calităţii actului medical.

„În ultimii ani am reuşit să formez o echipă de aproape 17 medici care au sub 40 de ani. Dintre aceştia, patru au fost specializaţi la Londra câte doi ani, şase specializaţi la Londra, Bruxelles şi Franţa câte un an, toţi se vor întoarce în Filantropia. Expunerea medicilor tineri la formarea în străinătate este importantă pentru că după ce se reîntorc în ţară vor gândi, vor lucra, vor privi munca aşa cum o privesc ceilalţi în Occident“, a mai spus Gheorghe Peltecu.

Medicii din România sunt educaţi exclusiv în spitalele publice, iar de formarea rezidenţilor trebuie să se ocupe şi managerul unui spital pentru că astfel îşi poate selecta viitorii doctori pentru colaborări, a susţinut Gheorghe Peltecu.

Managerul de la Filantropia a menţionat că spitalele publice sunt „instituţii de educaţie profesională“, însă reprezentanţii a două spitale private, Monza şi Sanador, au criticat legea care interzice ca rezidenţii să-şi efectueze stagiul în spitalele private, argumentând că aceste unităţi particulare sunt mai bine echipate din punct de vedere tehnologic, iar tinerii medici pot practica pe unele dintre cele mai perfor­mante aparate medicale.

„Spitalele publice sunt instituţii de educaţie profesională. Toţi doctorii care practică în România sunt formaţi în spitalele publice. Formarea rezidenţilor în spital este şi atributul managerului, pentru că el are o pepinieră din care îşi poate selecta viitorii colaboratori“, a spus Gheorghe Peltecu.

Managerul de la Filantropia a arătat că politica de angajări pe care a aplicat-o în ultimii ani a fost bazată pe trimiterea medicilor în străinătate la cursuri de specializare, afirmând că dacă sunt motivaţi, doctorii revin în ţară după studii peste hotare.

„Rezidenţiatul în spital durează în specialitatea noastră cinci ani. Le condiţionez rămânerea în spital numai dacă merg şi se supraspecializează în străinătate, având în vedere un plan care să acopere necesarul sau viziunea mea de dezvoltare a spitalului astfel încât atunci când s-au reîntors au avut un loc asigurat în spital”, a spus Peltecu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO