Companii

Gheorghe, Petrom: Îngheţarea preţurilor este permisă de legislaţie, dar e temporară şi cu consecinţe

Gheorghe, Petrom: Îngheţarea preţurilor este permisă de legislaţie, dar e temporară şi cu consecinţe

Autor: Ovidiu Tempea

14.04.2011, 15:37 29

Legislaţia românească permite îngheţarea preţurilor, deşi nuexistă niciun precedent de acest gen într-o piaţă liberă, iar oastfel de măsură are caracter temporar şi consecinţe ulterioare, adeclarat directorul general executiv al OMV Petrom (SNP), MarianaGheorghe.

"Îngheţarea preţurilor estepermisă de legislaţia românească, dar nu există niciun precedent deacest fel pe o piaţă liberă", a spus Gheorghe, întrebată cumcomentează o eventuală măsură de îngheţare a preţurilor lacarburanţi decisă de guvern.

Oficialul Petrom a explicat căastfel de măsuri nu pot avea decât un caracter temporar, iarulterior sunt resimţite "consecinţe".

Pe de altă parte, Mariana Gheorghea precizat că OMV Petrom va respecta toate prevederile legislaţiei,făcând referire şi la conformitatea cu legislaţiaeuropeană.

Ea a ţinut să precizeze că Petromrespectă în primul rând regulile cererii şi ofertei şi aleconcurenţei.

Întrebată ce ar putea faceautorităţile pentru creşterea eficienţei în domeniul energiei,Mariana Gheorghe a arătat că Guvernul ar trebui în primul rând sădovedească predictibilitate în strategia energetică, să-şistabilească în mod clar politicile dar şi planurile investiţionaleîntr-un orizont mai larg.

Premierul Emil Boc a solicitatConsiliului Concurenţei să analizeze, împreună cu Departamentulpentru Afaceri Europene, dacă preţurile la carburanţi pot fiîngheţate în România în baza unei legi care prevede o astfel demăsură în cazuri excepţionale, dar care este adoptată înainteaaderării la UE.

El a arătat că cele douăinstituţii vor analiza dacă această lege mai este compatibilă cunormele UE.

"Dacă răspunsul va fi pozitiv, vomgăsi o soluţie", a spus Boc.

Preşedintele ConsiliuluiConcurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, marţi, că instituţia vafinaliza investigaţia pe piaţa carburanţilor până la jumătateaanului, după ce rezultatele raportului va fi trimis la ComisiaEuropeană, iar companiile implicate îşi vor spune părerea în acestcaz.

El a arătat totodată că o legeadoptată înaintea aderării României la UE permite îngheţareapreţurilor într-o situaţie excepţională, dar că trebuie stabilitdacă piaţa carburanţilor se află într-o astfel de situaţieexcepţională.

La rândul său, Iulian Iancu,preşedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor, adeclarat că la nivelul Comisiei s-a format o comisie de anchetăasupra Petrom pentru a investiga modul în care se formeazăpreţurile pentru carburanţi şi perioadapost-privatizare.

Iancu a afirmat că Petrom este deacord cu îngheţarea preţurilor pe o perioadă limitată de timp, dardoar dacă Guvernul vine cu o măsură care să se aplice tuturorcompaniilor de pe piaţă.

În luna ianuarie, AgenţiaNaţională de Administrare Fiscală a întocmit un raport privindproducătorii şi distribuitorii de carburanţi, în care se spune căpreţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă laţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproapetoate companiile au raportat pierderi semnificative, câştigurilenefiind reflectate corespunzător.

Premierul Emil Boc a declaratatunci că majorarea preţului carburanţilor nu poate fi justificatăcu povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilorpetroliere şi a cerut ANAF să iniţieze inspecţia fiscală generalăîn cazul companiilor petroliere, precum şi Consiliului Concurenţeisă efectueze verificări suplimentare pentru identificareaeventualelor cazuri de monopol.

Potrivit Institutului Naţional deStatistică, combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%,după ce în 2009 preţurile au fost majorate cu 13%.

De la începutul acestui ancompaniile petroliere au scumpit carburanţii de mai multe ori. Ceamai recentă majorare a avut loc vineri, când preţurile au urcat cu9 bani pe litru, unele sortimente depăşind pragul de şaselei/litru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO