Companii

Gigi Becali vrea sa cumpere constructorul Arcom Bucuresti

Gigi Becali vrea sa cumpere constructorul Arcom Bucuresti

Gigi Becali este unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din Bucuresti

19.07.2007, 19:45 117

Omul de afaceri George Becali, patronul echipei de fotbal Steaua Bucuresti, vrea sa cumpere compania de constructii Arcom Bucuresti, una dintre cele mai mari companii romanesti de constructii, pentru circa 45 de milioane de euro, potrivit unor surse din piata.
Informatia a fost confirmata pentru ZF de Virgil Becali, unul dintre oamenii de incredere ai patronului echipei Steaua.
Compania s-a aflat in ultima perioada in negocieri cu mai multe firme straine de constructii si cu fonduri de investitii, procesul de vanzare a actiunilor fiind in prezent in derulare. De altfel, in luna iunie, actionari care detin circa 40% si-au manifestat intentia de a vinde participatiile pe care le au in Arcom, numarul acestora crescand intre timp. In prezent, cel mai activ cumparator este SIF Muntenia, care si-a marit participatia la circa 15% din actiuni, potrivit unor surse din piata.

Arcom era inainte de 1989 principala compania romaneasca de constructii care derula contracte externe pentru statul roman, dar ulterior s-a confruntat cu o scadere puternica a comenzilor din strainatate si pierderea unor piete de export traditionale din Orientul Mijlociu si nordul Africii. Compania s-a reorientat ulterior catre piata locala unde a construit primele blocuri private, pe soseaua Plevnei din Capitala.

Actionarii companiei au decis anul acesta in urma unei Adunari Generale sa scoata la vanzare compania pentru a putea continua dezvoltarea afacerilor. Odata cu aderarea la Uniunea Europeana au aparut costuri suplimentare care necesita o majorare a investitiilor si in plus se resimte o cresterea concurentei din partea jucatorilor straini, declarau in urma cu cateva luni reprezentantii Arcom.

Actiunile Arcom sunt detinute in proportie de peste 85% de 1.300 de persoane fizice, niciuna neavand mai mult de 1%, alti actionari fiind SIF Muntenia cu 8,6%, Conimpuls Bacau cu 1,6% (firma la care este actionar fostul secretar de stat in MTCT Sergiu Sechelariu) sau Gimart Calarasi, potrivit ultimelor informatii disponibile.

Arcom a format in ultimii ani mai multe joint venture cu francezii de la Lafarge (productie de gips-carton), Gealan (pentru tamplarie din PVC), germanii de la Wittmann (productie de agregate) sau Omnico (pentru a intra pe piata de pavele si borduri).

Compania estimeaza pentru acest an o crestere de 5-10% a cifrei de afaceri, pana la circa 47 de milioane de euro, pe fondul strategiei companiei de a consolida businesul. Arcom SA face parte din holdingul de firme Arcom, care activeaza pe piata constructiilor si a materialelor de constructii. Din holding mai fac parte alte 10 companii, in care Arcom SA detine pachetul majoritar de actiuni, deruland prin acestea activitati de constructii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO