Companii

Greenforest: cererea de mobila de birouri este in crestere

25.08.2004, 00:00 25



Compania Greenforest din Timisoara, axata pe productia de mobilier de birou , negociaza cu grupul olandez de mobila Samas Groep inceperea importului in Romania.



"Suntem in tratative pentru a incepe importul de produse Samas, in principal birouri operative (destinate personalului operativ - n.red.)", a spus Sebastian Capotescu, directorul de marketing al societatii.



Samas este unul dintre cei mai mari producatori europeni de mobilier de birou. Compania are sediul central in Olanda, dar are fabrici in mai multe tari din Europa, cum ar fi Franta, Germania, Elvetia, Ungaria si Cehia. Grupul are in jur de 2.700 de angajati si o cifra anuala de 360 de milioane de euro.



Relatia dintre Greenforest si Samas dateaza de mai mult timp. "In 1999, grupul Samas a facut o oferta de cumparare a unui pachet de 50% din Greenforest, dar tranzactia nu s-a realizat din cauza pretului oferit care a fost mai mic decat apreciau actionarii. Acum vizam sa devenim dealer Samas in Romania, sau un joint-venture cu aceasta companie", a spus Sebastian Capotescu.



Greenforest are o are la acest moment 100 de angajati, actionarii fiind trei persoane fizice.



Compania a inregistrat o crestere de 50% a ciferi de afaceri pe primul semestru al acestui an si asteapta o cifra de afaceri de 2 milioane de euro anul acesta fata de 1,5 milioane de euro, anul trecut.



"Vanzarile au mers mult mai bine anul acesta decat anul trecut, mai ales pe piata interna unde cresterea investitiilor straine a crescut si cererea de proiecte de amenajare de cladiri de birouri sau hoteluri. Pentru Greenforest, cresterea a venit in principal din castigarea unor proiecte mari atat in Bucuresti cat si in Transilvania", a mai spus Capotescu.



Daca pana acum Greenforest vindea numai mobilier produs local, acum companiua se axeaza pe solutiile mixte - productie locala si import. Greenforest a inceput sa importe de anul trecut in Romania si mobilier de birou marca Uffix, de la compania italiana Sacma.



"Mobilierul de birou include trei categorii principale - birouri operative, executive si directoriale. In amenajarea unui imobil se aleg cel mai adesea solutiile mixte. Pentru birourile directoriale se prefera solutiile de import si se pune accentul pe design si calitate si facilitatile de comunicare. In ceea ce priveste categoriile de mobilier operative si executive se pune accentul pe pe proprietatile ergonimice, tehnice si de stocare a documentelor" a mai spus Capotescu.



Ponderea importurilor in totalul vanzarilor companiei este destul de redusa, de circa 5%. De asemenea, exporturile reprezinta in jur de 5% din totalul productiei in tari precum Belgia, Italia, Polonia.



Principalii producatori de mobila de birou din Romania sunt, in afara de Greenforest, companiile Mobexpert, Silvarom, Modul Design, Simalexim.



Principalii importatori de mobila de birou sunt companiile Techo, Corportate Office Solutions, Bene Romania si Miodino.



Capotescu spune ca valoarea unui proiect pentru mobilarea unui sediu de birouri variaza intre 500.000 de euro si 1 mil.euro.  georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO