Companii

GreenForest: Pretul mobilierului ar putea creste cu 10-20%

20.03.2007, 15:02 23

Compania timisoreana GreenForest, unul dintre principalii producatori de mobilier de birou, estimeaza pentru acest an reducerea ponderii exporturilor in cifra de afaceri pana la 20%, fata de 23% in 2006. Totodata, compania si-a stabilit pentru acest an o cifra de afaceri de 4 mil. euro, cu 18% mai mult comparativ cu nivelul de 3,4 mil. euro inregistrat la finalul anului 2006.
"Daca in 2006 investitii importante s-au facut in extinderea capacitatii de productie si achizitionarea unui soft specific de proiectare, in 2007 investitiile se vor concentra asupra dezvoltarii fortei de vanzari", a declarat pentru ZF Sebastian Capotescu, marketing manager al GreenForest.
Compania are in prezent 125 de angajati, iar unitatea de productie este situata in imediata vecinatate a Timisoarei, capacitatea de productie fiind de peste 3.000 de corpuri de mobilier pe luna. GreenForest este marca sub care compania comercializeaza mobilierul de birou si cel organizational, in general. Mobilierul pentru casa produs de GreenForest este comercializat sub marca Natura.
Principalii clienti ai GreenForest sunt reprezentati de companiile straine care deruleaza investitii de tip greenfield in productie. Anul trecut, printre clientii producatorului roman s-au numarat Alcatel, Hella Electronics, Kaufland, EADS DCS, Continental Automotive Systems, Siemens VDO Automotive, BC Carpatica.
In 2006, principalii producatori de mobila au fost afectati puternic de cresterea pretului la materia prima si utilitati, ceea ce a determinat cresterea pretului produsului finit. GreenForest spune ca nu a marit pretul mobilierului in lei.
"In 2007 estimam o crestere a pretului la mobilier cuprinsa intre 10% si 20%, determinata de cresterea in continuare a pretului la materiile prime si de cresterea costurilor salariale", spune Sebastian Capotescu.
Producatorul timisorean de mobila a pus bazele la inceputul anului trecut unui joint-venture impreuna cu compania olandeaza Samas Office, activa pe piata mobilierului de birou.
Piata de mobilier de birou este estimata la circa 50 mil. euro si are un ritm de crestere anual de 20%. Din cele 50 mil. euro, aproximativ 4% reprezinta vanzarile pe segmentul de lux, care au luat avant in ultimul an.
Avansul pietei de profil este determinat de numarul mare de cladiri de birouri care se finalizeaza.
Principalii producatori romani de mobilier de birou sunt Mobexpert Office, Silvarom, GreenForest, Aici Mobilier, The Prince International, Neoset Prod. De cealalta parte, principalii importatori sunt Mobexpert Office (divizia de import), Corporate Office Solutions, MioDino, Techo Mobilier, Bene Romania sau Hansen Grup.
Anul trecut, industria de mobila in ansamblu si-a revenit dupa pierderile puternice din 2005, determinate de aprecierea leului in raport cu principalele valute, euro si dolarul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO