Companii

Grup Servicii Petroliere asteapta profit de 30 de ori mai mare

22.04.2008, 19:14 27

Grup Servicii Petroliere (GSP), companie specializata in forajul marin, controlata de omul de afaceri Gabriel Comanescu, estimeaza pentru anul acesta afaceri de 247,7 mil. dolari (156,1 mil. euro), mai mult decat dublu comparativ cu 2007.
Totodata, compania asteapta un rezultat net de 96,6 mil. dolari (61 mil. euro), de peste 30 de ori mai mare fata de 2007. Aceasta evolutie va fi determinata de functionarea tuturor celor cinci platforme marine pe care compania le detine.
"Anul trecut, din cinci platforme am mers doar cu doua, dar a fost necesar sa acoperim cheltuielile cu personalul si de intretinere pentru toate activele. De la inceputul anului avem contracte incheiate pentru toate platformele, iar in conditiile unui pret al barilului care rupe record dupa record, vorbim de o valoare de piata complet diferita", spune Radu Petrescu, directorul de comunicare al GSP, fara sa dea detalii despre valoarea contractelor sau numele companiilor partenere.
Planul de dezvoltare al companiei pentru anul acesta prevede constructia de la zero a doua platforme si a unui vapor multifunctional. Potrivit celor mai recente declaratii ale reprezentantilor companiei, bugetul necesar pentru sustinerea acestor investitii este de aproximativ 1,3 mld. $ (820 mil. euro). Deocamdata, a fost semnat contractul pentru proiectarea vaporului cu compania olandeza Sea of Solutions care va lucra in colaborare cu compania finlandeza Deltamarine.
"In ceea ce priveste atribuirea contractului pentru cele doua platforme marine pe care intentionam sa le construim de la zero, negocierile continua cu porturile interesate de aceste lucrari, dar deocamdata nu avem un raspuns concret", spune Petrescu.
Compania are pentru anul acesta un buget de investitii de 79,6 mil. dolari (50,1 mil. euro) pentru modernizarea uneia din cele cinci platforme (Saturn - n.r.) precum si pentru achizitia unor echipamente si utilaje pentru foraj si navale.
GSP a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 110,3 mil. dolari (79,4 mil. euro), in crestere cu 20% fata de rezultatul consemnat cu un an in urma, si un rezultat net de 3,2 mil. dolari (2,3 mil. euro), in scadere cu 40%, in dolari, comparativ cu rezultatul consemnat cu un an in urma. Profitul operational al companiei (EBITDA - n.r.), a ajuns in 2007 la 24,8 mil. $ (18 mil. euro), de zece ori mai mare comparativ cu 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO