Companii

GSK, incasari de 14 mil. euro pe sistemul respirator

11.07.2008, 17:39 31

Compania britanica GlaxoSmithKline (GSK), liderul pietei farmaceutice romanesti, estimeaza vanzari de 50 mil. lei (13,8 mil. euro la un curs de 3,6 lei pentru un euro) pentru medicamentele destinate sistemului respirator din portofoliu, in crestere cu 25% comparativ cu nivelul de 40 mil. lei (12 mil. euro) raportat in 2007.
"Avem cinci produse pe segmentul respirator, al doilea din punctul de vedere al vanzarilor generate pe piata locala, dupa medicamentele antiinfectioase. Pe locul trei dupa vanzari sunt vaccinurile", a spus David Lechleiter, vicepresedinte si director general al GSK Romania.
Piata medicamentelor destinate sistemului respirator a atins anul trecut valoarea de 397,6 mil. lei ( 119 mil. euro), cu 17,4% mai mult fata de 2006, raportand al doilea ritm de crestere, dupa medicamentele pentru sistemul musculo-scheletic, conform datelor Cegedim Romania. Pe segmentul respirator mai sunt active companii precum Pfizer, AstraZeneca si Schering Plough.
In prima jumatate a acestui an GSK Romania a raportat vanzari in crestere cu 7-8% in linie cu evolutia pietei farmaceutice, in timp ce Europharm Distributie a terminat aceasta perioada cu un plus de 60-65%. Pe langa divizia de medicamente importate si distributia, GSK detine pe piata locala si fabrica Europharm de la Brasov pe care a achizitionat-o in 2008.
Productia de la Brasov va intra intr-o noua etapa anul acesta cand sunt programate sa inceapa exporturile de Paroxetina, un antidepresiv care va ajunge in peste 80 de state. In prezent medicamentul este produs in Franta si Anglia, iar procesul de transfer urmeaza sa fie finalizat in 2009, cand compania va lucra la capacitate maxima pe aceasta substanta.
Pe piata locala, GSK a terminat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 459,2 mil. lei (137,5 mil. euro) si o cota de piata de 7,5%, conform Cegedim.
Principalii concurenti ai GSK la nivelul intregii piete farmaceutice sunt Hoffmann La Roche, Sanofi-Aventis, Novartis, Servier, Pfizer. Printre producatorii locali se numara Terapia Ranbaxy, Zentiva, Antibiotice, Actavis, Biofarm, LaborMed. Ei activeaza pe o piata al carei ritm de crestere este estimat la 10-15% anul acesta, comparativ cu nivelul de 1,8 mld. euro din 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO