Companii

Holcim si-a facut un buget de 190 milioane de euro pentru acest an

23.03.2006, 00:00 15

Producatorul de materiale de constructii vizeaza mentinerea ratei de crestere a afacerilor de anul trecut, de 14%.

Producatorul de materiale de constructii Holcim Romania, filiala locala a grupului elvetian, estimeaza ca va inregistra in acest an o crestere a cifrei de afaceri cu 14% pana la 684 mil. lei (190 mil. euro).

"Estimam un ritm de crestere similar celui din 2005, de 14%, insa speram ca majorarea sa fie mai mare. Sunt foarte importante pentru noi proiectele de infrastructura anuntate de primarul Capitalei, Adriean Videanu, care sper sa se concretizeze", a declarat Adrian Porfir, directorul de marketing si vanzari al Holcim Romania.

Compania a inregistrat in primul trimestru al anului acesta o scadere cantitativa a vanzarilor cu circa 3-4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, din cauza conditiilor meteo nefavorabile lucrarilor de constructii.

"Vanzarile se situeaza cu circa 9-10% sub estimarile companiei pentru primele trei luni ale anului", precizeaza Porfir.

Holcim a anuntat la inceputul anului ca va aloca anul acesta aproximativ 70 de milioane de euro pentru continuarea proiectelor incepute in 2005.

Cel mai mare proiect al companiei se desfasoara la Campulung, unde Holcim va investi 105 milioane de euro pana in 2008, in construirea celei mai mari linii de productie a cimentului gri din Romania.

Porfir a precizat ca majorarile costurilor Holcim se vor resimti in pretul final al cimentului, fara a avansa insa date privind cresterea preturilor. Ultima crestere a preturilor, cu 8%, a fost operata de catre Holcim in luna iunie 2005, iar din vara anului trecut tarifele la utilitati au crescut semnificativ.

In prezent, Holcim detine capacitati instalate de 2,5 milioane de tone, care se vor mari cu circa 500.000 de tone, odata cu finalizarea investitiilor de la Campulung. Nivelul investitiilor angajate de grupul elvetian de la intrarea sa pe piata romaneasca in 1997 a ajuns la finele anului trecut la aproximativ 334 de milioane de euro pe pietele de ciment, betoane si agregate.

Principalii competitori ai Holcim pe piata internationala, precum si in Romania, sunt grupul francez Lafarge si concernul german HeidelbergCement.

Cei trei jucatori de talie internationala au intrat in Romania in perioada 1997 - 1998, industria cimentului intrand treptat sub controlul integral al acestora.

Piata cimentului, estimata la peste 300 milioane de euro, a inregistrat anul trecut o crestere de circa 8%, impulsionata de lucrarile de reconstructie ca urmare a inundatiilor din vara lui 2005.

Grupul elvetian activeaza pe piata locala in 1997 si prin achizitii a ajuns sa detina din 2000 incoace trei fabrici de ciment la Turda, Alesd (judetul Bihor) si Campulung.

Cel mai amplu proiect de investitii, estimat la zeci de milioane de euro, derulat de catre Holcim a fost reconstructia pe scara larga a fabricii de la Alesd, cumparata in anul 2000 de la divizia locala a grupului francez Lafarge.

Pe piata materialelor de constructii, cei trei jucatori au investit aproximativ un miliard de euro.

Pe piata betoanelor, Holcim opereaza o retea formata din 14 statii ecologice, fiecare dintre acestea fiind pusa in functiune in urma unei investitii de 1,5-2 milioane de euro.

In total, Holcim detine trei fabrici de ciment, 14 statii de betoane si 4 unitati de agregate. Holcim Romania numara aproximativ 1.300 de angajati.



Holcim in Romania

* Cifra de afaceri in 2005: 166,5 mil. euro

* Numar de angajati: 1.300

* Investitii in Romania: 334 mil. euro pe pietele de ciment, betoane si aggregate

* Opereaza 14 statii de betoane si 4 unitati de aggregate

* Cel mai mare proiect al companiei se desfasoara la Campulung, unde Holcim va investi 105 milioane de euro pana in 2008, in construirea celei mai mari linii de productie a cimentului gri din Romania.

* Holcim are trei fabrici de ciment la Turda, Alesd (judetul Bihor) si Campulung

catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO