Companii

Hotel Moldova se modernizeaza

23.09.2003, 00:00 56



Hotelul Moldova din Iasi va definitiva, pana la sfarsitul anului 2005, un proiect de investitii pentru modernizare de circa 1,5 milioane de dolari, din care aproximativ 400.000 dolari vor fi alocati in acest an.



"In acest an vom investi cinci miliarde de lei pentru instalatii de climatizare in hotel si restaurant, alte opt miliarde de lei urmand sa fie alocati pentru modernizarea a 33 de camere pana in aprilie 2004. In plus, vom achizitiona o serie de dotari pentru hotel, restaurant si piscina in valoare de circa 800 milioane lei", a declarat Liviu Statache, directorul hotelului.



In urmatorii doi ai, va fi incheiata modernizarea hotelului, precum si a piscinei si a parcarii.



In primele opt luni, unitatea a inregistrat o cifra de afaceri de peste 29 miliarde de lei si un profit brut de aproximativ doua miliarde lei. Pentru ansamblul anului, conducerea hotelului estimeaza incasari de 44 miliarde lei, cu 20% peste nivelul din 2002.



Hotelul Moldova a raportat pe primele sase luni un grad de ocupare de aproape 39%, pentru intregul an fiind preconizat un grad mediu de circa 40 - 42%.



In ceea ce priveste structura clientelei, hotelul se bazeaza in primul rand pe oamenii de afaceri, in aceasta categorie intrand circa 60% din vizitatori. Turistii straini reprezinta 25% din clientii hotelului, majoritatea provenind din Franta, Italia, Germania, Anglia, SUA, Austria si Spania.



"Sectorul hotelier din Iasi dispune de aproximativ 600 de camere in unitati clasificate la patru stele (hotelul Europa), trei stele (hotelurile Moldova si Astoria) si doua stele (hotelurile Traian, Unirea si Orizont), destul de bine puse la punct, la care se mai adauga cateva pensiuni. In ceea ce priveste turismul de afaceri, exista in Iasi evenimente care necesita intre 800 - 1.200 de locuri de cazare, dar nu mai mult de 10 - 12 actiuni pe an. Din acest motiv, locurile de cazare nu pot fi utilizate la mai mai mult de 40-50% din capacitate, cu tarife maxime de 30 - 40 euro/zi/camera", a precizat Statache.



Actionarul majoritar al Complexului Moldova este Unita Turism SA, companie care intentioneaza sa infiinteze un lant hotelier pe structura celor 27 de unitati de cazare pe care le detine. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO