Companii

Hotelul Sovata mizeaza pe un grad de ocupare de 65%

10.08.2004, 00:00 30

Hotelul Sovata din statiunea cu acelasi nume, detinut indirect de grupul ungar Danubius, mizeaza in 2004 pe venituri totale de 56 miliarde lei si un grad mediu de ocupare de 65%, acesta fiind primul an de operare completa dupa finalizarea lucrarilor de modernizare in vara lui 2003.
"Hotelul are in prezent un grad de ocupare de circa 96%, fiind si zile cind numarul solicitarilor depaseste capacitatea de cazare. Majoritatea clientilor sint turisti straini care vin prin intermediul agentiilor de turism sau pe cont propriu", a declarat  Fulop Nagy Janos, director general al Balneoclimaterica SA Sovata, actionarul majoritar al hotelului.
In primele sase luni ale anului, hotelul a inregistrat venituri totale de aproape 28 miliarde lei si un grad mediu de ocupare de 40%. In luna iulie, gradul de ocupare al hotelului a crescut insa la 93%.
"Din cei aproximativ 24.500 de turisti, 75% sint straini, in special din Ungaria, Germania, Republica Moldova, Olanda, Austria si Marea Britanie", a adaugat Fulop.
Balneoclimaterica a investit din 2002 peste sapte milioane de dolari pentru modernizarea hotelului, clasificat la trei stele. In afara de acest activ, societatea are in portofoliu hotelurile Bradet si Faget din Sovata, care vor fi de asemenea modernizate.
Actionarul majoritar al Balneoclimaterica Sovata este societatea Salina Invest Tirgu-Mures, subsidiara a grupului hotelier ungar Danubius.
Potrivit  Danubius, hotelul Sovata este singurul dintre activele detinute in strainatate care a contribuit la cresterea veniturilor Danubius, in primul trimestru, cu totalul cifrei de afaceri, de 117 milioane de forinti (540.000 dolari). La nivel operational, unitatea a consemnat in primul trimestru o pierdere de 93 milioane de forinti (430.000 dolari). Rata medie de ocupare la Hotelul Sovata si Hotelul Faget s-a situat, in primul trimestru, la 43,5%.
Hotelul a fost inchis pentru lucrari de renovare in primul trimestru din 2003. Jumatate dintre camere au fost puse la dispozitia clientilor din luna aprilie a anului trecut, iar restul in iunie.
Danubius are investitii in aproape toata Europa Centrala si de Est. In  primul trimestru din acest an hotelurile ungare au contribuit cu 66,8% la veniturile consolidate ale companiei , fata de 62,9% in urma cu un an, compania slovaca cu 19,1%, iar cea din Republica Ceha cu 12,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO