Companii

Iarna blanda a infierbantat afacerile Holcim: crestere de 37% pe primul trimestru

15.04.2004, 00:00 17



Holcim Romania, filiala locala a grupului elvetian de materiale de constructii Holcim Ltd, a incheiat primul trimestru cu o cifra de afaceri de aproximativ 11 mil. euro, in crestere cu 37% fata de perioada similara a anului trecut, sustinuta mai ales de extinderea afacerii cu betoane. Elvetienii mizeaza insa pentru intreg anul in curs pe o crestere moderata a volumului de afaceri, cu 5% - 6% fata de valoarea de 100 mil. euro inregistrata in 2003.



"In primul trimestru al acestui an am avut parte de o vreme mai calda fata de aceeasi perioada a anului 2003, lucru care ne-a permis sa incepem mai devreme activitatea. Cresterea cifrei de afaceri a fost de la circa 8 mil. euro in urma cu un an la 11 mil. euro la finele lunii martie", a comentat pentru Ziarul Financiar Kurt Habersatter, presedinte si director general al Holcim Romania.



"Pentru acest an, mizam pe o crestere de 4% a pietei cimentului, in conditiile in care proiectele publice de autostrazi, drumuri nationale ar putea inregistra intarzieri", estimeaza oficialul grupului elvetian.



Anul trecut, rata de crestere globala a pietei s-a situat la 4,3%, aproape la jumatate sub previziunile specialistilor care indicau o valoare de 7%, din cauza vremii nefavorabile.



Holcim, cu afaceri de baza in ciment, betoane si agregate, a intrat pe piata in 1997, nivelul investitiilor pe piata romaneasca depasind 270 mil. euro la finele anului trecut, suma care include achizitiile facute, modernizari, masuri pentru protectia mediului si dezvoltarea afacerii.



"Pentru acest an, am programat investitii de 20 mil. euro in special pentru modernizarea fabricilor de ciment, extinderea retelei de statii de betoane si reabilitarea celor existente. Noi investim in continuu in modernizare si consolidare, facem profit, astfel ca perioada de recuperare a investitiei o estimam la 15 - 20 de ani", a mai spus Habersatter.



Potrivit acestuia, compania va pune in functiune, in acest an, o noua linie de productie la fabrica de ciment alb de la Turda, investitie in valoare de 3,5 mil. euro. Holcim va deschide doua statii ecologice de betoane la Bucuresti si Timisoara, in urma unor investitii de 3 mil. euro.



De asemenea, elvetienii vor pune in functiune in luna mai o linie de productie a cimentului la fabrica de la Alesd, pentru care s-au alocat in ultimii ani aproximativ 70 mil. euro.



Holcim, al doilea producator de ciment din lume, estimeaza ca piata cimentului din Romania a ajuns in 2003 la vanzari de 4,9 mil. tone, cota sa de piata fiind de 31%. Pe o piata intregal privata cu vanzari in jur de 250 mil. euro, Holcim concureaza foarte strans cu alti doi lideri mondiali - Lafarge (Franta) si HeidelbergCement (Germania), creditati cu o cota de piata de 34%, respectiv 35%.



Cei trei puternici investitori industriali au intrat pe piata in perioada 1997 - 1998 printr-o serie de achizitii, incheiata abia in toamna lui 2002, cand germanii de la HeidelbergCement au preluat ultima fabrica independenta de pe piata - Romcif Fieni, in cadrul unei tranzactii de peste 70 mil. $. In urma tranzactiei, fiecare dintre jucatori detine trei fabrici si controleaza aproximativ o treime din piata.



Holcim Romania detine trei fabrici de ciment, la Turda, Campulung si Alesd, o retea de 13 statii de betoane, dintre care sapte ecologice, respectiv trei statii de agregate. Compania numara aproximativ 1.300 de angajati. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO