Companii

Ilie Vonica, Polisano: Nu exclud ideea de a ma asocia cu un investitor, insa nu acum

Ilie Vonica, Polisano:  Nu exclud ideea de a ma asocia cu un investitor, insa nu acum

Ilie Vonica, fondatorul Polisano: M-am uitat la Antibiotice Iasi. Afacerea era de actualitate in 2002-2003 cand a fost prima intentie de privatizare. Am avut o strategie, pe care am abandonat-o, pentru ca procesul s-a amanat.

01.06.2007, 20:12 769

Omul de afaceri Ilie Vonica, unul dintre cei mai puternici si mai discreti antreprenori din domeniul distributiei de medicamente, a adus un business pornit de la zero la afaceri de peste 130 mil. euro in mai putin de 15 ani, si spune ca are "un plan bun de crestere" si pentru urmatorii ani, cand vizeaza atingerea unei cifre de afaceri de 350 mil. euro.
Printre domeniile in care a investit Ilie Vonica se numara importul, distributia si retailul de medicamente, clinicile private, insa omul de afaceri a cochetat si cu ideea de a cumpara un producator, in speta Antibiotice Iasi. In prezent, Polisano se bate cu Mediplus (parte a A&D Pharma) si Relad pentru primele trei locuri din distributia de medicamente.
"Primul business l-am deschis in 1993, in domeniul serviciilor medicale private. Fiind medic ginecolog, m-am gandit ca este bine sa investesc intr-un cabinet de specialitate, si cu dificultatile inerente lipsei de capital, am reusit sa pun bazele unei mici clinici in 1993", a declarat intr-un interviu acordat ZF Ilie Vonica, presedintele Polisano.
A pornit la drum, cu patru medici, "patru colegi", iar in decurs de cateva luni a strans o echipa de 50 de oameni.
"Nu a fost usor, dar nu am apelat la credite bancare, cel putin in primii doi, trei ani. Am apelat la un prieten pentru un mic imprumut pe care l-am returnat intr-un timp foarte scurt. Astfel am reusit sa pun bazele policlinicii si apoi ale firmei de distributie", isi aminteste Ilie Vonica.
Astfel a infiintat un mic laborator de analize medicale, demarand una dintre primele clinici private din Romania, care functioneaza si astazi si despre care spune ca este "inima" afacerilor sale.
"La sfarsitul anului 1994 am inceput businessul cu medicamente, initial numai cu distributie, iar apoi si cu import, din 1995. Am plecat din Sibiu, insa in scurt timp am reusit sa ma extind regional, in jurul judetului", spune Ilie Vonica.
Start-up-ul businessului Polisano s-a facut intr-o perioada in care legislatia in domeniul medical se schimba foarte des, recuperarea banilor de la farmacii dura luni sau chiar ani de zile, iar inflatia era de trei cifre.
"In momentul in care m-am apucat de distributie si apoi de import de medicamente, multi m-au intrebat daca nu imi este teama, fiind deja colosi pe piata. Am vizat inca de la inceput o firma cu distributie nationala si un loc intre primii jucatori", marturiseste Vonica.
Piata, la vremea aceea, era dominata de "giganti", iar cei care au avut curajul sa inceapa o afacere atunci au urcat in prezent intre primii jucatori de pe piata locala. Concurenta puternica a rasturnat ierarhii, iar acum cei din top isi duc businessurile la un alt nivel.
"Eram putini la inceput, aveam un depozit foarte mic, si cred ca una-doua masini. Faceam de toate. Am facut aceasta companie cu intentia de a avea o retea nationala de distributie, dar nu stiam unde o sa ajung. Nimeni nu putea spune in anii '94-'95 ce se va intampla cu aceasta piata, cum se va dezvolta, cum ne vom dezvolta noi. Erau foarte multe pericole, pierdeam multi bani datorita evolutiei cursului de schimb si trebuia sa fim atenti", spune Vonica.
Businessul Polisano inseamna acum atat distributia, la care actionar unic este Ilie Vonica, dar si clinicile si spitalul, un business de familie.
"Sunt mai multe firme in cadrul grupului. Polisano este importator si distribuitor de medicamente, este o companie care are aproape 500 de angajati, iar pana la sfarsitul anului va avea mai mult de 550 - 570 de oameni. Distribuitorul are sediul central in Sibiu si noua depozite regionale", spune seful Polisano.
Tradus mot-a-mot, "Polisano" ar insemna "multa sanatate", iar Ilie Vonica spune ca a ales aceasta alaturare de cuvinte pentru ca fiind doctor isi doreste sa ofere cat mai multa "sanatate" celorlalti.
Polisano s-a dezvoltat ca un distribuitor de medicamente cu o pozitie solida pe segmentul de spitale, iar in ultimii ani balanta vanzarilor intre spitale si retail s-a modificat radical, vanzarile pe retail depasind 50% din vanzarile companiei.
"Daca la inceput eram perceputi ca distribuitor pentru spitale, dupa cativa ani am reusit sa incepem o politica de diversificare a activitatii, ceea ce ne-a propulsat pe locul trei in ierarhia companiilor. Am decis sa acordam o politica specializata farmaciilor care reprezinta mai mult de 50% din vanzari si un vector important de crestere pentru companie", a mai spus seful Polisano.
O buna perioada de timp, Ilie Vonica a condus compania, iar de mai multi ani conducerea executiva este gestionata de o echipa de manageri, Vonica fiind in prezent consultantul principal pentru problemele companiei.
"Avem un plan bun de crestere atat pentru acest an, cat si pentru perioada urmatoare. Ne-am propus sa ajungem la 350 de milioane de euro in 2010, numai pe distributie", adauga Vonica.
El spune ca fiecare companie la care este actionar are o situatie de sine statoare, deoarece fiecare entitate trebuie sa incheie anul pe profit, si nu "sa incercam sa acoperim niste goluri negre dintr-o companie, cu venituri din alta". La sfarsitul anului 2005 cifra de afaceri a distribuitorului Polisano a sarit pentru prima data de 100 de milioane de euro. In 2006, cifra de afaceri a companiei a fost de peste 130 de milioane de euro, iar profitul de peste 15 mil. euro.
Pentru 2007 Polisano si-a bugetat afaceri de 180 mil. euro. Compania a finalizat anul 2006 cu o cota de piata de 9%, iar pentru 2007 vizeaza aproape 11% din piata. "Anul trecut am avut o crestere de 35% fata de 2005. Au fost ani in care am crescut si cu 100%, ca de exemplu la inceputul anilor 2000. Acum piata se stabilizeaza si este in proces de consolidare. Am reusit in acelasi timp sa fim echilibrati ca si structura de vanzare, in asa fel incat spitalele, programele nationale, farmaciile sa se suprapuna procentual cu structura pietei", a spus Ilie Vonica.
Din cadrul grupului, mai fac de asemenea parte si peste 20 de farmacii, operate de mai multe companii, majoritatea fiind grupate sub brandul Reteta.
Planurile lui Ilie Vonica pentru retail prevad operarea unei retele de 50-60 de farmacii pana la sfarsitul anului viitor.
Numele Polisano s-a vehiculat de asemenea pe lista celor interesati de achizita Antibiotice Iasi.
"M-am uitat la aceasta companie. Procesul de privatizare dureaza de ani de zile, si in acest moment nu pot sa va spun daca ma intereseaza sau nu, pentru ca nu stiu ce se va intampla. Afacerea Antibiotice era de actualitate, in 2002-2003, cand a fost prima intentie de privatizare. Am avut o strategie, pe care am abandonat-o, pentru ca procesul s-a amanat", explica Ilie Vonica.
Ritmul sustinut de crestere al companiei, la care se adauga faptul ca este unul dintre primii trei jucatori din distributia de medicamente atrag privirile investitorilor strategici.
"Prima oferta am avut-o acum multi ani. Multe companii au batut la usa mea si intr-un fel sau altul au solicitat sa intre in companie, partial sau total. Data fiind atractivitatea companiei si planul de dezvoltare pe care il avem, in mod cert interesul potentialilor investitori va fi si mai accentuat in viitor", a spus Ilie Vonica.
El spune ca nu exclude definitiv o alianta cu un investitor, dar ca pentru moment are suficiente resurse pentru a creste acest business.
"Poate ca intr-o zi ar fi interesant ca cineva sa vina cu un aport substantial la dezvoltarea Polisano, si atunci as putea sa ma asociez. Dar pana atunci mai este ceva timp", este de parere Ilie Vonica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO