Companii

Importatorul auto Porsche ridica obiectivul de vånzari la 350 de milioane de euro

28.06.2005, 18:54 21

Porsche Romånia, importatorul marcilor de automobile Audi, Porsche, Seat, Skoda si Volkswagen, si-a revizuit in crestere estimarile de vånzari, dupa ce rezultatele inregistrate de piata auto in prima parte a acestui an au depasit si cele mai optimiste estimari.

a??Estimam o crestere a vånzarilor de masini si a cifrei de afaceri de 15%a??, a declarat Brent Valmar, directorul general al Porsche Romånia.

Cum compania a anuntat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 300 de milioane de euro, este de asteptat ca pe ansamblul acestui an cifra de afaceri sa se apropie de 350 de milioane de euro. In mod corespunzator, vånzarile de automobile ar trebui sa depaseasca anul acesta pragul de 21.000 de unitati.

Vånzarile de automobile importate in acest an de Porsche Romånia au trecut aproape de jumatatea anului, potrivit reprezentantilor companiei, de 13.500 de unitati, ceea ce corespunde unei cresteri de 75% fata de jumatatea anului trecut.

Cum a doua jumatate a anului reprezinta in general o perioada mai buna de vånzari decåt prima jumatate, oficialii Porsche Romånia ar putea anunta si anul acesta, la fel ca si anul trecut, o crestere peste estimari. Porsche Romånia a anuntat pentru anul trecut o crestere a cifrei de afaceri cu 55 de milioane de euro, påna la 300 de milioane de euro, fiind din acest punct de vedere cel mai mare importator auto de pe piata locala.

Importatorul grupului Volkswagen nu este singura companie care isi modifica in crestere estimarile pentru acest an. Renault Nissan Romånia, importatorul marcilor Renault si Nissan, si-a propus pentru acest an un obiectiv de vånzari de 15.000 de autovehicule, in crestere cu circa 11% fata de nivelul atins in anul 2004, de 13.500 de unitati. Dupa prima jumatate a acestui an, numai vånzarile marcii Renault au ajuns la 10.000 de unitati, o valoare dubla fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Aceeasi este situatia si in cazul celorlalte masini de import, fie ca este vorba de marci europene sau asiatice, care au ajuns in situatia de a face fata cu greu avalansei de comenzi.

Situatia se repeta chiar si in cazul producatorului local Dacia, care si-a ridicat deja obiectivul de vånzari pentru piata romåneasca de la 100.000 de unitati la 120.000 de unitati.

Piata auto romåneasca a trecut dupa primele cinci luni ale anului, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), de pragul de 100.000 de unitati våndute, cu aproape 60% mai mult decåt in aceeasi perioada a anului trecut. Si aceasta in conditiile in care principalii jucatori de pe piata estimau la unison o crestere a pietei auto cu 10-15%.

La aceasta explozie a vånzarilor de masini au contribuit, spun jucatorii din piata auto, introducerea cotei unice de impozitare. Perspectiva unui plus de venituri a determinat multi romåni sa apeleze la credite sau leasing pentru a-si cumpara o masina, mai ales pe fondul stabilitatii macroeconomice din ultimii ani si a aprecierii monedei nationale.

Nu in ultimul rånd, spun dealerii auto, introducerea programului de innoire a parcului auto, adica asa-numita prima de casare a contribuit la råndul sau la cresterea vånzarilor de automobile noi, mai ales in cazul marcilor de volum precum Dacia sau chiar Skoda, toti dealerii pregatind oferte speciale.

La fel ca si la ultima sa editie din urma cu doi ani, Salonul auto de la Bucuresti, din toamna acestui an, va aduce si el un plus de vånzari, spun dealerii auto. In aceste conditii, desi principalii jucatori din domeniu, importatori sau producatori se feresc sa faca alte estimari privind evolutia pietei auto, este de asteptat ca pragul de 200.000 de unitati pe care il avansau cei mai optimisti dintre analisti sa fie cu mult depasit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO