Companii

Importatorul Jack Daniel's trece in fata Pernod Ricard

12.02.2009, 16:41 296

BDG Import, companie cu capital romanesc controlata de omul de afaceri Pepe Berciu, a devenit pe baza rezultatelor comunicate in 2008 cel mai mare jucator din segmentul importurilor de bauturi alcoolice, devansand cu mai putin de un milion de euro filiala locala a Pernod Ricard.
Astfel BDG, importatorul Jack Daniel's, a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 112 milioane de lei (30,5 mil. euro), in timp ce Pernod Ricard Romania a inregistrat anul trecut afaceri de 110 milioane de lei (29,8 mil. euro).
"Anul trecut atat Jack Daniel's, cat si Jagermeister, Corona si Finlandia au inregistrat cresteri ale vanzarilor peste estimari", a declarat Pepe Berciu, actionarul si directorul general al BDG Import.
 In 2008, BDG Import a realizat vanzari de peste 100.000 de baxuri de noua litri de whiskey Jack Daniel's (900.000 de litri), numarandu-se printre cele mai vandute bauturi alcoolice de import de pe plan local si a dublat vanzarile de Jagermeister. In acelasi timp, BDG a vandut anul trecut peste 40.000 de baxuri de noua litri de Finlandia, adica 360.000 de litri, acesta fiind cel mai vandut brand de vodca de import, potrivit raportului International Wine and Spirits Report (IWSR).
Cu toate ca BDG Import a renuntat la ince-putul acestui an la contractul detinut cu producatorul de ketchup Heinz, Berciu estimeaza pentru anul 2009 o crestere cu 20% a cifrei de afaceri, la aproape 135 de milioane de lei (circa 32 mil. euro). Brandul de ketchup Heinz a realizat anul trecut vanzari de peste 1,1 milioane de euro.
In conditiile in care reprezentantii filialei locale a producatorului francez Pernod Ri-card, care a preluat anul trecut distributia brandului de vodca Absolut, estimeaza pentru anul acesta o crestere a afacerilor de maximum 20%, inseamna ca BDG Import isi va pastra pozitia catigata in 2008 si la finalul acestui an. BDG Import este singurul importator de bauturi alcoolice care detine si distribuitori de alcool cu actionariat romanesc, respectiv Tribeca in Bucuresti, Special Distribution in Cluj si BDG Imprest la Timisoara, companii care vand atat branduri importate de BDG, cat si marci aduse de alti importatori locali de bauturi alcoolice.
Din portofoliul BDG Import, companie din care Pepe Berciu detine peste 51% din titluri, restul actiunilor fiind detinute de Souca Liviu, Biris Andrei si Ghizdavu Ovidiu, fac parte atat brandurile de bauturi alcoolice Jack Daniel's, Finlandia, dar si berile Corona si Budweiser, apa Evian si vinurile Baron Phillipe.
Principalii competitori ai BDG Import in piata bauturilor alcoolice de import sunt companiile Pernod Ricard Romania, Cristalex, Sollers PPD si Lerida International. In 2008, piata bauturilor alcoolice de import a atins 8 milioane de litri si vanzari de circa 110-120 milioane de euro, potrivit estimarilor realizate de principalii jucatori.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO