Companii

În ce judeţe se înghesuie retailerii?

În ce judeţe se înghesuie retailerii?

Autor: Cristina Roşca

30.12.2010, 12:23 75

Cele mai căutate judeţe de către retailerii moderni sunt Cluj,Prahova, Braşov, Suceava, Timiş şi Constanţa. Deşi nu se numărăprintre cele mai populate judeţe, cinci dintre acestea, cu excepţiajudeţului Suceava, se numără printre judeţele cu cele mai marisalarii de la nivel naţional, de peste 1.200 de lei, în unelecazuri, chiar 1.300 de lei. Mai mult, unele dintre cele mai marioraşe din România - Constanţa, Cluj şi Timişoara - sunt reşedinţelejudeţelor anterior menţionate.

Fiecare dintre aceste judeţe numără cel puţin 11 retailerimoderni (magazine de tip hipermarket, supermarket, discount şicash&carry), dintr-un total de 17 pe piaţa locală.

Retailerii nu s-au înghesuit însă în judeţul Iaşi, deşi oraşulIaşi este al doilea ca mărime din ţară, după Bucureşti. Astfel, pesegmentul de supermarket, dintr-un total de patru jucători - Real,Carrefour, Auchan şi Cora - singurul prezent este Carrefour.Retailerii au ocolit judeţele din Moldova deoarece acestea suntunele dintre cele mai sărace din România, salariile medii fiind cucirca 30% mai mici decât media naţională, de circa 1.300 delei.


Retailerii prezenţi pe piaţa locală s-au extins puternic înultimul deceniu, în condiţiile în care în 2001 se deschidea primulhipermarket din România. Între timp există peste 1.000 de magazineaparţinând retailului modern, şi dintre acestea 119 au fostdeschise în primele nouă luni ale acestui an. Cel mai rapid ritm dedezvoltare îl au magazinele de tip discount. Astfel, în prezent, nuexistă niciun judeţ unde să nu fie prezent cel puţin un magazin deacest tip.


Top cinci judeţe după numărul de retaileriprezenţi

JudeţTotal retaileriRetaileri
Prahova13Selgros, Metro, Carrefour, Real, Carrefour Market, Billa,Interex, Mega Image, Profi, MiniMax, Kaufland, Plus, Penny
Cluj13Selgros, Metro, Auchan, Carrefour, Real, Cora, CarrefourMarket, Billa, Profi, MiniMax, Kaufland, Plus, Penny
Braşov12Metro, Selgros, Real, Carrefour, Carrefour Market, Billa,Profi, MiniMax, Kaufland, Plus, Penny, Penny XXL
Constanţa11Selgros, Metro, Real, Carrefour, Billa, Mega Image, Profi,MiniMax, Kaufland, Plus, Penny
Suceava11Metro, Selgros, Carrefour, Real, Auchan, Billa, Kaufland,Profi, Penny, Plus, Minimax
Timiş11Metro, Selgros, Auchan, Real, Billa, Carrefour, Kaufland,Profi, Penny, Plus, Minimax

Sursă: MEMRB, Companiile

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO