Companii

Incertitudinile economice aduc o reticenţă în a mai investi în turism. Alecsandru Blându, consultant turism: „Investitorul calculează de 3-4 ori dacă să ia decizia sau caută chiar asocieri cu alte persoane, să nu intre în business singuri“

Incertitudinile economice aduc o reticenţă în a mai...

Autor: Miruna Diaconu

16.08.2023, 17:00 229

♦ Compania de consultanţă, deschisă în 2018, a adunat mai multe proiecte, printre care şi hotelul de patru stele B the Hotel, deschis anul trecut în Sfântu Gheorghe, şi proiectul Fontana Borsec, centrul balnear din staţiunea Borsec deschis anul trecut.

Incertitudinile economice, cât şi temerea pri­vind creşterea taxelor de către guvernanţi, creează o reticenţă de a mai investi în turism. Investitorii aleg să îşi securizeze capitalul disponibil sau caută să se asocieze pentru a nu intra singuri în business, spune Alecsandru Blându, consultant în turism şi fondator al Kronstadt Hos­pitality Expert, com­panie de consultanţă în ospi­talitate din Braşov. „Simt în piaţă o uşoară reticenţă şi temere în a investi, investitorul calculează de 3-4 ori dacă să ia decizia de a investi. Evident, există şi proprietari care mai amână procesul investiţional, parte din ei caută surse de finanţare alternative sau chiar asocieri cu alte per­soane, ca să nu intre în business de unul singur. Evident că şi impactul informaţional legat de creşterea TVA şi alte majorări de taxe şi impozite frânează procesele investiţionale“, spune el.

Ultimii ani adus o efervescenţă în piaţa hotelieră, multi investitori alegând să construiască sau să renoveze unităţi de cazare pe care le-au deschis sub un brand pro­priu sau o marcă internaţională. Această efervescenţă nu a fost însă lipsită de probleme, mai ales odată cu creş­terea preţurilor la materialele de construcţii. Mai mult, războiul din Ucraina a creat probleme pe lanţul de aprovizionare cu materiale care veneau din ţara vecină, ceea ce a dus la o creştere semnificativă a termenelor de livrare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO