Companii

Industria tutunului submineaza OMS

04.08.2000, 00:00 13



Industria tutunului a condus multi ani o campanie clandestina impotriva Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), subminand politicile si eforturile de control a tigarilor, subliniaza un raport al Natiunilor Unite.

"Atacul a fost foarte bine elaborat, finantat, sofisticat si, de obicei, invizibil", se precizeaza intr-un raport al agentiei, dupa o ancheta desfasurata pe o perioada de sase luni.

Un raport al OMS a descoperit probe ca o serie de companii printre care Philip Morris si British American Tobacco (BAT), liderii mondiali ai industriei, au folosit "strategii globale de discreditare si obstructionare".

"Companiile producatoare de tigari au vazut OMS ca unul dintre principalii lor dusmani", a declarat Thomas Zeltner, care a condus aceasta ancheta.

Raportul a studiat o serie de documente provenite din procesele care au avut loc in Statele Unite.

Companiile nu s-au infiltrat numai in OMS, prin oameni de stiinta platiti sau jurnalisti, ci si in Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimente si Agricultura si in Banca Mondiala.

Printre metodele folosite de industria tutunului se numara si convingerea tarilor in curs de dezvoltare ca efectuarea unui control asupra tutunului este numai o cerinta a natiunilor industrializate, ca si discreditarea OMS.

BAT a respins aceste acuzatii, considerand ca nu a fost nimic "secret sau inacceptabil in incercarea de a ne face punctul de vedere cunoscut".

"Ar fi putut descoperi mai multe daca ar fi colaborat cu noi decat prin adoptarea une iabordari atat de adversiale", a spus Michael Prideaux, purtator de cuvant al BAT.

Industria pretinde ca metodele subliniate de raportul Nasiunilor Unite tin de domeniul trecutului. Cu toate acestea, Derek Yach, oficial in cadrul OMS spune ca: "Utilizarea unor astfel de practici a continuat si in acest an".

In acest secol numarul persoanelor decedate din cauza fumatului se va inzeci, fata de cele 100 milioane de morti din secolul 20, conform unui studiu al organizatiei caritabile britanice Imperial Cancer Search Fund.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO