Companii

Infopress pariaza 6 mil. euro pe cresterea pietei tipariturilor

08.07.2004, 00:00 39

Infopress, principalul jucator de pe piata tipografiilor, va finaliza in toamna acestui an un program de investitii de circa 6 milioane de euro, care va mari capacitate de productie a companiei cu 40%, a declarat Andras Albert, directorul general al Infopress.
Investitiile se vor concretiza prin punerea in functiune, in septembrie, a unei rotative noi Man Roland pentru reviste si materiale publicitare, a unei masini plane Heidelberg pentru coperti si postere si prin constructia unei hale noi de productie de 4.000 mp la Odorheiu Secuiesc.
Programul de investitii de anul acesta a fost demarat dupa ce in 2003 Infopress si-a mai marit odata capacitatea de productie, prin achizitia unei rotative de circa 2 milioane de euro.
"In prima jumatate a acestui an, vanzarile Infopress au crescut cu 37% iar in prezent, in ciuda investitiilor din 2003, functionam la maximul capacitatii de productie. Piata tipariturilor creste, si nu numai datorita alegerilor ci si imbunatatirii climatului economic", motiveaza directorul de la Infopress decizia de demarare a noului program de investitii.
Finantarea achizitiilor de utilaje a fost asigurata, spune Albert, in special prin aporturile actionarilor (majorare de capital si imprumuturi catre companie) si leasing.
Principalii actionari ai Infopress sunt fondul de investitii Baring Central Europe Fund (BCEF), cu 80% din actiuni, si Andras Albert.
Infopress detine circa jumatate din piata tipariturilor pentru reviste color, fiind principalul jucator si pe segmentul materialelor promotionale comerciale.
Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 20 de milioane de dolari.
"Anul acesta mizam pe o crestere finala de 30%, pana la 26 de milioane de dolari. In 2005 vom atinge nivelul de 30 de milioane de dolari", estimeaza Albert.
Managerul de la Infopress spune ca extinderea capacitatii de productie vizeaza nu numai piata interna ci si exporturile, care au ajuns sa detina circa 25% din vanzarile companiei. Infopress exporta in special in Ungaria, Serbia si Bulgaria.
Compania a inregistrat o ascensiune constanta in ultimii trei ani, dupa ce in 2001 BCEF - unul din cele mai importante fonduri de investitii regionale prezente in Romania - a devenit, printr-o majorare de capital de 5,8 milioane dolari, actionar majoritar al Infopress. BCEF a facilitat in 2001 si contractarea unui imprumut de 4,2 milioane dolari.
Infopress a folosit finantarea totala de 10 milioane de dolari pentru achizitia, in 2001, a unei rotative si investitii in modernizare sau constructia unei cladiri noi de productie. Din 2000 si pana anul trecut, vanzarile Infopress au crescut de la 13 milioane dolari la 20 de milioane de dolari.
Cu capacitati de productie numai in Odorheiu Secuiesc, Infopress intentioneaza sa se extinda si in Bucuresti, fie printr-o investitie green field fie prin achizitii.
"Inca ne gandim si purtam discutii pentru ambele variante. Nu am luat inca o decizie finala", spune Albert.
Piata tipariturilor de reviste, ziare si carte este evaluata la peste 50 de milioane de dolari anual, cei mai importanti jucatori fiind Infopress, Imprimeriile Media Pro, Megapress, FED si Monitorul Oficial. Piata este fragmentata, pe langa acesti cinci jucatori existand foarte multe tipografii mici.
Fondul BCEF, care mai detine tipografii in zona Europei Centrale si de Est, a cumparat Infopress pentru a creste afacerea si a o vinde apoi catre un investitor strategic interesat sa se extinda in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO