Companii

Investitia hidro la Raul Alb, inca in studiu

02.07.2003, 00:00 24

Studiul de fezabilitate aferent proiectului hidroenergetic de la Raul Alb, de care este interesat unicul investitor privat roman - Neptun Campina, nu a fost inca finalizat. Termenul pentru finalizarea studiului era 30 iunie, potrivit unor surse din cadrul Hidroelectrica. Studiul va indica exact costurile proiectului, estimate acum la aproximativ 30 mil. euro, si va stabili modul cum se va derula investitia.
In toamna anului 2001, Hidroelectrica a lansat  21 de proiecte hidroenergetice pe piata, urmarind atragerea de investitori privati in vederea finalizarii a 36 de hidrocentrale, aflate in diverse faze de executie. Investitiile sunt estimate la 1,5 - 2 mld. $. Printre investitorii cei mai interesati s-a numarat, in mod surprinzator, si o companie privata romaneasca, Neptun Campina. Aceasta este interesata sa investeasca in hidrocentrala de la Raul Alb, din judetul Caras Severin, care va avea o putere instalata de circa 28 MW.
Pe baza studiului de fezabilitate, vor putea avea loc discutii privind modul in care se va derula concret investitia. Potrivit unor informatii aparute pe piata, este posibila o asociere intre Hidroelectrica si Neptun Campina in cadrul unei societati mixte de operare a proiectului, in care compania privata va avea pachetul majoritar de actiuni.
Neptun Campina, companie specializata in productia de echipamente, dispozitive si pompe hidraulice. Sursele citate din cadrul Hidroelectrica nu au mai dat mai multe amanunte privind aceasta companie.
Pe 30 iunie ar fi trebuit finalizat si studiile de fezabilitate aferent proiectelor hidroenergetice de care este interesat gigantul energetic italian Enel. Sursele citate au precizat ca italienii vor prezenta studiul respectiv la mijlocul lunii iulie, cand vor avea loc si discutiile privind viitoarea societate ce va opera proiectele Enel de pe piata romaneasca a producerii de energie in hidrocentrale. Aceasta este vazuta in acest moment ca o societate mixta intre Enel si Hidroelectrica, italienii urmand sa detina pachetul majoritar. Acestia ar putea investi circa 450-500 mil. euro in hidrocentralele romanesti si sunt inscrisi in cursa pentru privatizarea distributiilor de electricitate Electrica Banat si Dobrogea. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24