Companii

Ioan Popa, profit de 2 mil. euro la Transavia Alba-Iulia in trim. I

27.05.2009, 15:48 88

Grupul Transavia din judetul Alba, unul dintre cei mai mari producatori de carne de pasare si preparate din carne de pasare, a inregistrat in primele trei luni ale acestui an o cifra de afaceri de 103 de milioane de lei (24,1 mil. euro), in crestere cu 28,7% in lei si 11,5% in euro fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit informatiilor oferite de reprezentantii companiei.

Rezultatele obtinute de Transavia au fost influentate de cresterea vanzarilor de carne de pasare in primul trimestru al acestui an pe fondul scumpirii produselor din carne de vita si porc. Aceasta tendinta a fost determinata de scumpirea materiei prime, achizitionata majoritar din import in industria carnii de porc in special si sensibila la devalorizarea leului fata de euro. 
Profitul brut realizat de Transavia in primele trei luni ale acestui an a fost de noua milioane de lei (2,1 mil. euro), in crestere cu 80% in lei si peste 60% in euro fata de primul trimestru din 2008, cand producatorul obtinea un profit brut de cinci milioane de lei (1,3 mil. euro).
Grupul Transavia a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 350 de milioane de lei (95 mil. euro), in crestere cu aproape 61% in lei fata de rezultatele obtinute in 2007, cand obtinea 217,4 milioane de lei (65 mil. euro).
Reprezentantii Transavia estimau initial pentru anul 2008 obtinerea unor afaceri de 100 de milioane de euro si dublarea volumelor vandute, la 46.000 de tone anual, pe fondul deschiderii unei noi unitati de productie si al investitiilor realizate in Avicola Brasov. Producatorul a inaugurat anul trecut o fabrica de semipreparate si carnaciori din carne de pasare in localitatea Oiejdea din judetul Alba, cu o capacitate maxima de 100 de tone de preparate pe zi, in valoare de 17 milioane de euro.
Tot anul trecut insa, profitul brut al companiei a fost de 16,4 milioane de lei, in scadere cu 27% fata de rezultatul de 22,7 milioane de lei inregistrat in 2007.
Acest rezultat era asteptat de actionarul producatorului din Alba Ioan Popa, proprietarul Transavia. El a estimat inca de la jumatatea anului trecut ca profitul grupului va fi afectat in 2008 de investitiile de peste 10 milioane de euro alocate modernizarii capacitatilor de productie detinute de Avicola Buzau. Cu toate acestea, nu previziona ca profitul companiei sa fie mai mic decat cel realizat in 2007.
Transavia, companie care detine aproximativ 20% din piata de carne de pasare, potrivit reprezentantilor companiei are ca principali jucatori pe piata produselor din carne de pasare companiile Agricola Bacau, Agroli, Avicola Buzau si Agrisol.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO