Companii

Islandezii de la Oddi au cumparat Infopress

05.01.2006, 18:00 49

Grupul Oddi din Islanda, cu afaceri in domeniul tipariturilor, a cumparat Infopress, cea mai mare tipografie din Romania, de la fondul de investitii Baring Central Europe Fund (BCEF) si management. Partile nu au dezvaluit valoarea tranzactiei.

Prensmidjan Oddi este cel mai mare jucator de pe piata tipariturilor din Islanda, dar are afaceri si in Statele Unite, precum si o tipografie in Polonia. Intentiile grupului vizau extinderea pe piata est-europeana. "Credem ca Romania este o piata interesanta si in crestere. Intentionam sa ne extindem agresiv pe aceasta piata", a declarat pentru Ziarul Financiar Pall Gislason, vicepresident of business development in cadrul grupului Oddi.

Islandezii cautau oportunitati in zona Europei de Est, dar initiativa tranzactiei Infopress a venit din partea fondului de investitii Baring, potrivit lui Gislason. "Credem ca Baring a facut pana acum o treaba buna la Infopress, dar era momentul pentru ca firma sa intre intr-o alta etapa de dezvoltare. Iar cea mai buna solutie era un investitor strategic", a mai spus reprezentantul Oddi.

Leo Gherghina, reprezentantul BCEF - fond care detinea aproape 80% din Infopress - a precizat pentru ZF ca investitiile realizate in cei cinci ani de cand Baring a intrat in actionariatul tipografiei se situeaza in jurul nivelului de 20 mil. euro. BCEF a devenit actionar majoritar al Infopress in 2001 printr-o majorare de capital de 5,8 mil. $ (aproximativ 6,5 mil. euro la acea data).

Infopress a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 35 mil. euro, potrivit lui Gherghina, in crestere de la 25 de milioane in 2004. Primele contacte dintre firma islandeza si tipografie au avut loc la inceputul anului trecut, a declarat Albert Andras, directorul general si cel mai important actionar minoritar al Infopress. "Noi am lansat o licitatie cu cerc restrans, la care au participat si alte companii vest-europene", a spus pentru ZF directorul Infopress. El nu a dorit sa numeasca celelalte firme, precizand doar ca au fost intre 5 si 10.

Andras va ramane la conducerea tipografiei. "Am semnat un contract de management pe un termen prestabilit", a spus el.

Inainte de a semna cu Infopress, reprezentantii grupului Oddi au analizat si alte firme de pe piata romaneasca, precum si din statele invecinate. Un factor esential l-a reprezentat si faptul ca actionarul majoritar era un fond de investitii al carui termen de exit se apropia.

Iar intentiile de extindere nu se rezuma doar la tipografia din Odorheiu Secuiesc. "Vom cauta si alte oportunitati", a mai spus Gislason.

Prin preluarea Infopress, Prensmidjan Oddi devine cel mai important jucator de pe piata tipografiilor din Romania.

Intre primii actori de pe aceasta piata se numara companii precum Coprint si Megapress, dar o buna parte a comenzilor este impartita de multe alte tipografii de dimensiuni mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO