Companii

Köber: Nu vor mai fi creşteri de peste 10% până în 2012

Köber: Nu vor mai fi creşteri de peste 10% până în 2012
10.06.2010, 23:35 83

Aurel Köber, proprietarul producătorului de lacuri şi vopseleKöber din Piatra-Neamţ, consideră că piaţa pe care activează vatrece pe creştere abia în 2011-2012, însă revenirea ar putea fiblocată sau întârziată dacă măsurile interne de restructurare aRomâniei vor viza numai diminuările de costuri salariale.

Piaţa de lacuri şi vopsele a scăzut anul trecut cu 25-28%, pânăla 160-170 mil. euro, potrivit estimărilor Köber şi va continuatrendul şi în 2010, însă cu un ritm mai lent.

"Creşterile este puţin probabil să mai fie de peste 10% şi vorfi influenţate în principal de revenirea statelor puternice din UEcare să genereze cerere către firmele din România care au relaţiide export şi să genereze locuri de muncă şi venituri pentru româniicare lucrează în străinătate. Creşterea poate fi blocată sauîntârziată dacă măsurile interne de restructurare a României vorviza numai diminuările de costuri salariale fără o politică dedezvoltare a infrastructurii şi de încurajare a investiţiilor",susţine Köber.

Scăderea investiţiilor imobiliare începând din al doileasemestru al anului 2008 şi prăbuşirea acestora din 2009 a avut unimpact direct asupra proiectelor de mari dimensiuni, în timp ceînăsprirea condiţiilor de creditare nu a mai permis firmelor săaibă acces la finanţare.

"În plus, scăderea puterii de cumpărare a românilor, determinatăde restructurările din mediul privat, a condus la amânarea sauanularea investiţiilor în achiziţia de locuinţe noi", afirmă Köber.El consideră că în prezent principala problemă este reprezentată delipsa banilor din piaţă, care a condus la majorarea numărului deinsolvenţe şi falimente.

În aceste condiţii, cea mai mare pondere în vânzările de vopseleau avut-o consumatorii casnici şi echipele de meseriaşi, îndetrimentul firmelor de construcţii, care nu au mai avut proiecte.De altfel, şi investiţiile în promovare ale principalilor jucătoridin industria de vopsele s-au îndreptat către consumatorul final înultimii doi ani. Köber va lansa anul acesta o vopsea superlavabilăde interior din gama Zertifikat, cu efect antimicrobian pe bază deioni de argint, care distrug 99% din microbii comuni prezenţi înlocuinţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO