Companii

Karom Drinks vrea sa preia pachetul detinut de APAPS la Zarea Bucuresti

15.03.2004, 00:00 174



Karom Drinks, una dintre cele trei firme care au facut oferte publice de cumparare pentru compania Zarea Bucuresti, spune ca este interesata si de pachetul de 40% pe care Autoritatea pentru Privatizare si Administratia Participatiilor Statului (APAPS) il mai detine la producatorul de vinuri spumoase.



"Sustinem pozitia APAPS care a anuntat ca nu este interesat de o privatizare prin intermediul pietei de capital, ci va scoate in curand Zarea la vanzare printr-o metoda clasica. In acest fel se permite unui investitor strategic sa dezvolte afacerea, sa pastreze angajatii si sa creasca calitatea produselor", a declarat Emil Popescu, directorul general al Karom Drinks.



El sustine ca APAPS inca analizeaza daca va vinde sau nu pachetul pe care il detine la Zarea. "APAPS mai are timp sa se decida pana la inchiderea ofertelor publice pentru Zarea, termenul limita fiind 26 martie 2004. In cazul metodei negocierii directe nu se ia in calcul numai pretul platit pe actiune ci sunt punctate si anumite clauze precum mentinerea obiectului de activitate, derularea unui program de investitii sau pastrarea numarului de angajati", spune Popescu.



Karom Drinks a facut o oferta publica de cumparare pentru 49% din Zarea la un pret de 2.250 lei/actiune. Oferte publice au mai facut societatea Cocor SA Bucuresti, care detine magazinul cu acelasi nume, la un pret de 2.220 lei/actiune si persoana fizica Buzatu Mihaela la un pret de 2.110 lei/actiune. Aceasta din urma detine un pachet de aproape 10% din Zarea SA cumparat anul trecut de la Radu Cocos, un fost actionar al producatorului de vinuri spumoase Angelli, cumparat la sfarsitul anului trecut de Henkel&Soehnlein din Germania, cu care se afla in stranse legaturi.



Aurel Besliu, presedintele Consiliului de Administratie al societatii Cocor spune, la randul lui, ca si el a trimis o oferta pentru pachetul detinut de stat la Zarea.



Popescu de la Karom Drinks spune ca oferta publica nu merge prea bine pentru ca pretul oferit pe actiune este sub cel de pe piata Rasdaq unde sunt tranzactionate actiunile Zarea. Vineri, pretul mediu de tranzactionare a fost de 3.600 lei/actiune, iar capitalizarea bursiera a atins 1,8 milioane de dolari. "In aceste conditii numai detinatorul unui pachet mare de actiuni cum este APAPS ar putea vinde", afirma Popescu. Valoarea nominala a unei actiuni Zarea este de 1.000 de lei, iar pretul mediu inregistrat in ultimele 12 luni de tranzactionare este de 2.071 de lei. Zarea deruleaza afaceri de 4-5 milioane euro anual.



Zarea a fost in trecut principalul producator roman de vinuri spumoase si spumante dar in ultimii ani cota sa de piata s-a redus semnificativ pana la 8%. "Necesarul de investitii la Zarea este estimat la peste 5 milioane euro. Sunt vizate capacitatea de stocare (tancuri noi), instalatiile de filtrare, liniile de imbuteliere, precum si renovarea cladirilor si sustinerea pietei prin capitalul de rulaj si dezvoltarea de noi produse", sustine Popescu.



Karom Drinks a investit peste 4 milioane euro in Romania si detine o cota de 18% din piata bauturilor spumante cu marcile Faber, Tessoro, Murfatlar Balada.



Karom Drinks este un grup romanesc cu capital german, detinut de Schloss Wachenheim, cel mai mare producator de vinuri spumante din lume dupa numarul de sticle vandute. Schloss Wachenheim are fabrici in Franta, Germania, Polonia, Cehia si Romania.



Piata vinurilor spumoase, estimata anul trecut la circa 10 milioane de sticle, este de la sfarsitul lui 2003 o afacere germana, primii doi ocupanti ai acesteia fiind detinuti de doi mari producatori germani: Astese Production, producatorul vinului spumos Angelli cu o cota de 45%, urmat de Karom Drinks, producatorul vinului spumos Faber cu o cota de circa 18%.



Urmatorii ocupanti sunt Panciu, Jidvei, Cramele Prahova si Zarea Bucuresti. Ultimul loc este ocupat de Spumante Silvania din judetul Salaj, un producator retras recent de la privatizare de catre APAPS. Privatizarea urmeaza sa fie relansata - statul detine 63,5% din actiuni - in urma numeroaselor semnale privind interesul unui numar relativ mare de investitori pentru aceasta societate.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO