Companii

Kearney: Jumătate dintre directorii de companii din România sunt străini, iar două treimi dintre executivii care sunt lideri la creşterea veniturilor au la bază studii de inginerie. Pe lângă cei 49% de executivi locali, companiile din România sunt conduse de germani (12%), francezi (11%), turci (5%), britanici şi austrieci (câte 4%)

Kearney: Jumătate dintre directorii de companii din...

Autor: Roxana Rosu

01.09.2020, 11:27 450

Jumătate dintre directorii de companii din România sunt străini, procent care a rămas stabil în ultimii 10 ani şi este mai mare decât în majoritatea celorlalte ţări europene, în condiţiile în care Germania are o medie de 20%, Franţa de 10%, iar Polonia de 27%, arată un studiu realizat de compania de consultanţă Kearney.

Explicaţia acestei ponderi importante a executivilor străini vine din trei factori: atitudinea deschisă a angajaţilor şi lipsa unei bariere de limbă, ”brain drain” (emigrarea a 3,5 milioane de români) şi procentul mare al companiilor cu capital străin pe piaţa locală.

Astfel, pe lângă cei 49% de executivi locali, companiile din România sunt conduse de germani (12%), francezi (11%), turci (5%), britanici şi austrieci( câte 4%).

Printre diferenţele observate între executivii români şi cei străini se numără vârsta medie la care îşi început mandatul (40 de ani vs 45 de ani) şi nivelul studiilor (doar 6% dintre CEO români au un MBA, faţă de 12% la cei străini).

În plus, cu o rată de 12% în 2019, România are o pondere mai mare de CEO de sex feminin decât alte ţări (10% în Franţa, 4% în Germania, 5% în Statele Unite), procentul fiind susţinut în special de executivii locali, în condiţiile în care doar 4% dintre CEO străini sunt femei.

În medie, majoritatea executivilor străini au un mandat de 4 ani în România, sub media celor români, de circa 8 ani, dar şi a CEO din companiile incluse în topul internaţional S&P 100, unde media este de 7,4 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO