Companii

KPMG va audita filialele Electrica pentru 250.000 de euro

07.01.2004, 00:00 24

KPMG Romania SRL, filiala locala a unuia dintre cei patru mari furnizori la nivel mondial de servicii de audit, a castigat la finele anului trecut "batalia" din ringul Bursei Romane de Marfuri pentru auditul financiar de la Electrica, a doua companie de pe piata romaneasca. Valoarea contractului este de 249.820 euro.
Auditul filialelor Electrica si a intregii societati (inclusiv a sucursalelor de mentenanta) a starnit interesul companiilor din asa a€“ zisul Big Four, KPMG, Ernst & Young, si Deloitte & Touche, in conditiile in care PricewaterhouseCoopers nu a putut participa din motiv de conflict de interese. Filiala locala a PwC castigase anterior licitatia pentru reevaluare a imobilizarilor corporale la Electrica, contractul semnat fiind in valoare de 187.000 euro.
"Trei firme au cumparat caietul de sarcini a€“ Ernst & Young Romania SRL, Deloitte Touche Romania SRL si KPMG Romania SRL, ultimele doua depunand si oferte. Oferta castigatoare a fost cea a KPMG la pretul de 8.465.127.000 lei fara TVA", au precizat reprezentantii Bursei Romane de Marfuri.
Potrivit unor surse apropiate discutiilor, KPMG va trebui sa realizeze auditul situatiilor finaciare pe 2003 ale fiecareia dintre cele opt filiale Electrica, precum si raportul de audit consolidat la nivelul intregii societati pana la finele primului semestru din acest an.
Electrica este una dintre companiile romanesti cele mai vanate de companiile de audit si consultanta. Trecerea in proprietate privata a Electrica bucata cu bucata a fost o afacere tentanta pentru bancile de investitii, firmele de servicii financiare sau case de avocatura.
Astfel, scoaterea la privatizare a primelor doua din cele opt filiale Electrica, Banat si Dobrogea, are ca si consultant banca BNP Paribas, unul dintre subconsultantii acesteia fiind PricewaterhouseCoopers. PwC a castigat ulterior cursa pentru consultanta acordata la privatizarea filialei Muntenia Sud, apreciata de unii analisti ca fiind perla coroanei Electrica. Electrica Muntenia Sud este filiala care asigura alimentarea cu electricitate a capitalei.
Bank of America este consultantul angajat de statul roman pentru asistenta la tranzactia de privatizare a filialelor Oltenia si Moldova.
Pe de alta parte, de partea investitorului italian Enel, selectat de stat pentru negocieri privind vanzarea Electrica Banat si Dobrogea, este Ernst & Young.
Directorul general al Electrica, Lucian Siliviu Boghiu, a anuntat la finele anului trecut ca a fost stabilita data depunerii ofertei angajante finale de catre italieni pentru cele doua distributii locale de electricitate pentru 8 martie 2004.
Privatizarea Electrica este estimata de unii investitori de pe piata energiei ca fiind o afacere de peste un miliard de euro.
Electrica SA are un capital social de 27.034 de miliarde lei, reprezentand 734 milioane euro. Compania are in portofoliu aproximativ 8,5 milioane de abonati in intreaga tara.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO