Companii

Kronospan asteapta vanzari de 70 mil. euro de la fabrica din Brasov in care a investi 200 mil. euro

06.12.2009, 23:17 350

Grupul austriac Kronospan, care activeaza in domeniulprelucrarii lemnului, estimeaza ca anul viitor va inregistravanzari de circa 70 mil. euro la fabrica din Brasov pe care ainagurat-o saptamana trecuta si in care a investit 200 mil.euro.

Fabrica produce OSB (placi din fibre orientate - n.red.),folosite in industria constructiilor, si va ajunge la 500 deangajati in perioada urmatoare, fata de 270 de oameni acum.

"Consumul (de OSB - n.red.) a crescut in ultimii zece ani de laaproximativ un milion de metri cubi la 3,5 milioane de metri cubipe an. Exista inca un potential enorm de crestere, atat in Romania,cat si in intreaga regiune, in tari precum Bulgaria, Ucraina,Turcia. (...) Practic din 2006 pana in 2007 piata s-a dublat.Credem insa ca trendul in Romania va ramane ascendent si ca se vorinregistra cresteri ale consumului de placi OSB", a spus OanaBodea, director de comunicare in cadrul Kronospan Romania.

Investitia in fabrica de la Brasov a fost demarata in anul 2002,insa intre timp grupul austriac a achizitionat in 2004 o platformala Sebes unde produce PAL (placi aglomerate din lemn) si MDF(medium-density fibreboard), astfel ca "investitia de la Brasov afost blocata o perioada". Anterior, Kronospan si-a deschis in 1999prima reprezentanta din Romania la Brasov cand importa produse dela alte fabrici din grup, pentru a acoperi cererea.

Costurile s-au mentinut in pofida crizei

"Nu am luat in calcul stoparea investitiei pentru ca am avutsemnale bune de pe piata, iar livrarile de placi OSB s-au mentinutconstante pe tot parcursul anului 2009", a mai spus Bodea.

Ea a precizat ca investitia totala nu a fost mai mica decat ceaestimata initial, iar contractactele cu constructorul sau altifurnizori implicati in proiect nu au fost renegociate.

"La Sebes vom continua investitiile in tehnologii pentruprotectia mediului, iar la Brasov intentionam, in functie de piata,sa investim intr-o fabrica de cherestea. Pentru Romania in 2010preconizam investitii totale de cateva milioane de euro", a maispus Oana Bodea.

Placile OSB se folosesc in domenii precum constructiile clasice,ambalaje si materiale de constructii pentru lucrari de bricolaj,dar si in domenii care foloseau traditional placajul saucheresteaua.

Productia fabricii de la Brasov va merge catre dealeri en-gross,magazine de specialitate sau magazine de bricolaj, atat pe piatainterna, cat si la export. Oana Bodea a spus ca livrarile la exportsi livrarile interne vor fi "in functie de cerere".

Principalele destinatii externe vor fi Ucraina, Ungaria, Turciasi Bulgaria.

Investitie sustinuta din fonduri proprii si dinimprumuturi

Echipa de conducere a fabricii de la Brasov este formata dinChristian Müller, director general, Diana Tangara, directoreconomic si Mircea Nedelea, director de vanzari.

Investitia de 200 de milioane de euro a fost sustinuta partialdin fondurii proprii si partial printr-un imprumut acordat de unconsortiu avand ca banca principala Erste Bank.

Cea mai mare fabrica detinuta de Kronospan in Romania este ceade la Sebes, care anul trecut a avut o cifra de afaceri de 194 mil.euro (peste 714 de milioane de lei). Pentru acest an, KronospanSebes estimeaza o cifra de afaceri similara cu cea inregistrataanul trecut. Numarul angajatilor Kronospan Sebes s-a mentinutconstant anul trecut la 506 salariati.

Separat de companiile de la Sebes si Brasov, Kronospan maidetine o fima si in Constanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO