Companii

Kronospan isi majoreaza liniile de credit la 16 mil. euro

05.02.2007, 17:14 44

Actionarii grupului austriac Kronospan au majorat cu 13 mil. euro facilitatile de credit contractate de fabrica din Sebes a grupului de la Banca HVB Tiriac, potrivit anuntului publicat de companie in Monitorul Oficial.
Astfel, actionarii Kronospan Sebes au convenit asupra cresterii sumei imprumutate de la 3 mil. euro la 16 mil. euro, pentru nevoile societatii, "reprezentand o facilitate de credit pentru fondul de rulment al Debitorului, eliberarea unei scrisori de garantie, eliberarea unei scrisori de credit (acreditiv) si a tranzactiilor in valuta straina".
Grupul austriac detine doua fabrici in judetul Alba, Kronospan Sebes, respectiv Kronospan Sepal. In 2005, cele doua fabrici Kronospan au inregistrat o cifra de afaceri cumulata de 140,3 mil. euro si o pierdere bruta de aproximativ jumatate de milion de euro.
In anul 2004, Kronospan a fost implicat intr-o tranzactie de aproximativ 200 mil. euro, in urma careia a achizitionat cele doua fabrici de la Sebes, detinute de rivalul sau, Gruppo Fratti. In Romania, principalul business al Kronospan se desfasoara prin intermediul acestor doua fabrici de prelucrare a lemnului, Kronospan Sebes si Kronospan Sepal.
Actionarul majoritar al celor doua, cu peste 99% din titluri este Kronospan Holding Limited, companie inregistrata in Cipru.
In prezent grupul austriac este principalul furnizor de PAL din Romania si unul dintre principalii furnizori din Europa Centrala si de Est, unde are mai multe fabrici.
Grupul a fost infiintat in 1897 de catre familia Kaindl din Austria. Exista doua companii separate Kronospan, una cu sediul in Elvetia si una cu sediul in Austria, fiecare controlata de catre unul dintre cei doi fati care au fondat acest business.
Alte companii austriece cu activitati in industria de prelucrare locala a lemnului sunt Egger si Holzindustrie Schweighofer. Primii deruleaza o investitie de 500 mil. euro la Radauti, demarata anul trecut.
Fabrica Egger ar urma sa aiba o capacitate de productie de 600.000 de metri cubi, si ar putea sa devina operationala la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor. Prima faza a proiectului Egger va necesita fonduri de 210 mil. euro.
Grupul Egger detine 15 fabrici in cinci tari europene, in care lucreaza circa 5.000 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO