Companii

Kronospan va finaliza investitia de 60 mil. euro de la Sebes

18.05.2005, 18:47 28

Compania Kronospan, care a cumparat anul trecut cele doua fabrici de materiale pentru industria mobilei de la Sebes, de la italienii Gruppo Frati, va termina anul acesta o investitie de 60 de milioane de euro in cresterea capacitatilor de productie.

"In cadrul planului de dezvoltare a celor doua fabrici, precum si in conformitate cu obligatiile de investitii asumate de grup fata de institutiile financiare internationale care au facut posibila preluarea fabricilor din Romania este prevazuta o marire a capacitatii de productie in doua etape, intre 2004 si 2005, cu o valoare totala de 60 de milioane de euro. Investitiile vor fi terminate la sfarsitul acestui an", a spus Christian Muller, directorul general al companiei de origine austriaca.

Oficialii companiei nu au specificat care este valoarea investitiilor realizate de companie pana in prezent.

"Kronospan a pornit la inceputul lunii aprilie linia de productie PAL dupa lucrari de modernizare care au durat 3 luni. Pentru linia de PAL este prevazut de asemenea un nou uscator pentru care au inceput lucrarile si care, impreuna cu noua presa, va contribui la atingerea unei capacitati de productie de 800.000 de metri cubi pe an. In cazul fabricii de MDF, prin lucrarile de modernizare care au fost incheiate anul trecut, capacitatea de productie a crescut pana la 500.000 de metri cubi pe an", a mai spus Muller.

Tranzactia prin care Kronospan a preluat in vara anului trecut cele doua fabrici ale Gruppo Frati s-a ridicat la 250 de milioane de euro si a fost realizata cu sprijinul financiar al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Grupul austriac a devenit astfel principalul furnizor de PAL din Romania si unul din principalii furnizori din Europa Centrala si de Est, unde are mai multe fabrici.

Imediat dupa prealuare, Kronospan a majorat preturile la pal, ceea ce a atras reclamatii din partea producatorilor de mobila, care au sesizat Consiliul Concurentei, sustinand ca majorarea preturilor este un abuz de pozitie dominanta. Dupa terminarea anchetei, Consiliul Concurentei a decis sa amende-

ze compania Kronospan cu circa 900.000 de euro, una dintre cele mai mari amenzi date pana acum de organismul de reglementare.

Reprezentantii Kronospan au contestat decizia Consiliului Concurentei. "Kronospan a contestat la Curtea de Apel Bucuresti decizia emisa de Consiliul Concurentei. Contestatia reitereaza argumentele prezentate pe durata investigatiei si in cadrul audierilor in Plenul Consiliului Concurentei referitoare la justificarile economico-financiare pentru majorarile de preturi", a spus Muller.

La momentul declansarii anchetei, compania a specificat ca majorarea preturilor se datoreaza unor factori economici, si nu pozitiei dominante.

"Politica de preturi practicata de Kronospan este determinata de mecanismele economiei de piata. In ceea ce priveste piata romaneasca, principalele coordonate avute in vedere la planificarea productiei sunt situatia importurilor si evolutia costurilor", a mai spus Muller.

Compania nu a dat publicitatii obiectivul pentru cifra de afaceri din acest an.

O mare parte din veniturile firmei vin din exporturi. "Ponderea exporturilor in totalul vanzarilor ajunge pana la 50% din cifra de afaceri, cu exporturi preponderent in Europa", au mai spus reprezentantii companiei. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO