Niciun proiect nu este prea mare pentru a intra pe radarul de finanţare al Băncii Europe de Investiţii (BEI), dar faptul că de cele mai multe ori proprietarii proiectelor nu sunt dispuşi să pună la bătaie propriul capital pentru a da drumul la investiţii este un semnal negativ pentru orice finanţator.
Potenţialul României este uriaş, dar provocările în calea materializării acestuia sunt pe măsură, spune Lara Tassan Zanin, cea care conduce biroul local al BEI.
„Ceea ce vedem ca una dintre piedicile pentru România este lipsa fondurilor din partea sponsorilor. Companiile locale vin cu puţini bani şi proiecte foarte mari. Peste asta se adaugă incertitudinea permiselor, lipsa contractelor de achiziţie, dar chiar şi aşa proiectele ar putea sta pe picioare. De multe ori însă, companiile locale ne spun că nu vor să pună ele banii, dar atunci de ce ar vrea o bancă să-şi pună banii?“, a atras atenţia Lara Tassan Zanin, cea care conduce biroul local al BEI, în cadrul conferinţei de lansare a celei de-a doua ediţii a Codului de bune practici pentru energia regenerabilă în România, un proiect comun RWEA şi RPIA, cele două asociaţii locale care promovează energia eoliană şi solară.