Companii

Lorand Szarvadi, Domo: Vreau 50 de milioane de euro pentru 51% din companie

Lorand Szarvadi, Domo: Vreau 50 de milioane de euro pentru 51% din companie

Lorand Szarvadi, CEO si actionar principal la Domo: Un investitor strategic ofera mai putin decat unul din fondurile de investitii, dar compenseaza prin faptul ca aduce si o putere de achizitie mai mare si un know-how international.

30.05.2007, 17:09 466

Lorand Szarvadi, CEO si actionar principal la retailerul de electronice si electrocasnice Domo, estimeaza ca Domo valoreaza circa 100 de milioane de euro. Szarvadi se afla acum in discutii cu trei investitori din care doua sunt fonduri, iar al treilea un investitor strategic. El a refuzat sa dea publicitatii numele celor cu care negociaza.
"Domo este o companie cu o valoare foarte aproape de 100 de milioane de euro. Sa spunem intre 80 si 100 de milioane de euro, iar suma dorita de noi pentru pachetul majoritar este de 50 de milioane. Depinde cine va fi cel care va castiga, investitorul strategic sau fondurile", a spus Szarvadi.
Fiecare optiune are avantaje si dezavantaje.
"Un investitor strategic ofera mai putin decat unul din fondurile de investitii, dar compenseaza prin faptul ca aduce si o putere de achizitie mai mare si un know-how international", a mentionat Szarvadi.
Pregatirea pentru schimbarea actionariatul principal al retailerului de electronice si electrocasnice a inceput in 2006 odata cu transferul actiunilor fondatorilor companiei catre holdingul Dominuse.
"A fost un demers pentru oricare din directiile care vor urma sau variantele luate in calcul. Eu reprezint Dominuse, am imputernicire de la ceilalti actionari persoane fizice si pot sa negociez pentru 75% din Domo. Mai sunt persoane fizice si fondurile care au tot o singura echipa de negociere, sunt reprezentate tot de catre o singura persoana", a declarat Lorand Szarvadi, fondatorul Domo.
In urma negocierilor Domo a primit mai multe oferte care presupun fie preluarea unei cote apropiate de pachetul majoritar, fie chiar a unui pachet de 51% din actiuni. "Actiunea de aur (actiunea care da dreptul la majoritate -n.red.) este foarte importanta. Dar chiar daca va fi 51% sau 50% plus o actiune, toti investitorii doresc ca echipa si top managementul sa ramana in companie si sa reusim sa crestem in continuare valoarea companiei", a spus Szarvadi.
Termenul de semnare a tranzactiei, care ar fi trebuit sa se incheie in aceasta primavara, a fost influentat de primirea unor oferte concurente care au dus la prelungirea negocierilor.
Afacerea va fi una din cele mai semnificative evenimente din piata electronicelor si electrocasnicelor dupa listarea Flamingo si intrarea pe piata romaneasca a retailerului turc Teknosa.
In plus, potrivit actionarului majoritar Domo, vanzarea ar putea fi influentata si de programul de lucru al Consiliului Concurentei care isi va suspenda activitatea pe durata verii.
"Daca negocierile nu se finalizeaza si nu se semneaza pana in iulie, atunci tranzactia va fi finala de abia in septembrie. Cele mai mari sanse sunt pentru septembrie", a declarat Szarvadi.
Revenind la modalitatile de consolidare a companiei, Szarvadi admite ca a considerat si listarea companiei pe bursa, mai ales dupa ce Flamingo a ajuns la o capitalizare de 92 de milioane de euro.
"Bursa e o intrebare, am stat si am analizat problema Bursei din Bucuresti. Toate companiile merg foarte bine, dar este un mic risc, este posibil ca bursa sa cada, e o lipsa de actiuni, investitorii nu au unde sa puna banii. In plus, multe companii au o capitalizare exagerat de mare si exista posibilitatea unei reduceri, unei scaderi, si daca se intampla cand ne listam noi, atunci putem avea de suferit", a declarat Szarvadi.
Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 7% in 2006, la peste 122 de milioane de euro, iar profitul a inregistrat o apreciere de aproape 450%, de la 1,8 milioane de euro in 2005 la 10 milioane de euro in 2006.
Jumatate din profitul anului trecut a fost obtinut din vanzarea companiei de creditare Estima Finance. Restul de 5 milioane a fost obtinut din operatiuni. "Avem un profit de 10,5 milioane de euro. Jumatate provine dintr-o tranzactie speciala, vanzarea firmei de creditare Estima Finance, participarea Domo. Pentru operatiuni am avut bugetat un profit de 3 mil. euro si la sfarsit am avut un profit de 5 milioane de euro, apropiat de primul buget care a fost revizuit la jumatatea anului trecut din cauza rezultatelor slabe", a spus Szarvadi.
Pentru primele sase luni ale anului Szarvadi a estimat un profit apropiat de
1 milion de euro, dupa ce anul trecut in aceeasi perioada au fost inregistrate pierderi de aproape 2 milioane de euro, fara sa dea o estimare a afacerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO