Companii

Luc Ronsmans, Plaza Centers: Vom dezvolta o retea de 15 centre comerciale in cinci ani

Luc Ronsmans, Plaza Centers: Vom dezvolta o retea de 15 centre comerciale in cinci ani

Luc Ronsmans, country manager al Plaza Centers: "Lucrarile la primul proiect din afara Bucurestiului vor incepe anul viitor la Miercurea-Ciuc, unde detinem o cladire pe a carei structura vom construi un centru comercial. La Timisoara vom incepe demolarile zilele urmatoare si ne vom apuca de construit in 2009."

16.10.2007, 21:22 162

"Avem o echipa care se uita dupa oportunitati in orasele de peste 100.000 de locuitori, in care, de preferat, nu exista competitie. Vrem sa facem malluri cat mai aproape de centrul orasului si ne-am propus ca in acest an sa cumparam sapte terenuri si cred ca acest obiectiv este inca realizabil. In decurs de cinci ani, vrem sa ajungem la un numar de 15 malluri in Romania", a declarat Luc Ronsmans, country manager al companiei.
Compania israeliana Plaza Centers este actionarul majoritar in cadrul proiectului Dambovita Center, derulat pe platforma fostei Case Radio din Capitala, si detine terenuri in Iasi, Timisoara, Slatina si Miercurea-Ciuc pentru alte dezvoltari. Pe lista oraselor in care compania vizeaza noi achizitii se afla orase precum Bacau, Sibiu, Cluj-Napoca si Craiova.
"Lucrarile la primul proiect din afara Bucurestiului vor incepe anul viitor la Miercurea -Ciuc, unde detinem o cladire pe a carei structura vom construi un centru comercial. La Timisoara vom incepe demolarile zilele urmatoare si ne vom apuca de construit in 2009", a detaliat reprezentantul Plaza Centers programul de investitii al companiei.
Plaza Centers, subsidiara a companiei israeliene Elbit Medical Imaging, este specializata in dezvoltarea proiectelor comerciale, avand in portofoliu un numar de 23 de centre multifunctionale dezvoltate si vandute.
Proiectul din Miercurea-Ciuc va cuprinde un centru comercial cu o suprafata de 16.000 de metri patrati si va implica o investitie de circa 16 mil. euro. La Timisoara, investitia se va ridica la 60 mil. euro si va cuprinde un centru comercial, precum si posibilitatea construirii de spatii rezidentiale si de birouri.
"Pentru proiectele din afara Bucurestiului lucram cu o marja de 11-13% in euro pe an. De obicei, dezvoltam un centru comercial, il operam un an, un an si jumatate, dupa care il vindem", a explicat Ronsmans strategia companiei.
Plaza Centers, ale carei actiuni sunt listate la Bursa din Londra de anul trecut, este prezenta in tari precum Ungaria, Polonia sau Cehia si si-a extins de curand operatiunile in Asia.
Cel mai mare proiect din Romania al Plaza Centers, excluzand Casa Radio, va fi realizat la Iasi, unde compania israeliana va investi 115 mil. euro. Proiectul este, de asemenea, mix si va cuprinde spatii comerciale (54.000 de metri patrati), birouri (15.000 de metri patrati), cu optiune pentru dezvoltarea de spatii rezidentiale cu o suprafata de 70.000 de metri patrati.
"Ne axam in primul rand pe dezvoltarea centrelor comerciale, care sunt destul de dificil de realizat, dar, daca te pricepi la ceea ce faci, poti sa te rezumi la asta. Discutam cu grupuri specializate pe spatii rezidentiale si am putea sa le cedam acestor firme terenuri pentru dezvoltare", afirma Ronsmans.
Cel mai recent teren din Romania al companiei a fost achizitionat la Slatina, unde Plaza Centers va investi 24,5 mil. euro pentru constructia unui mall de 25.000 mp.
Compania a trasat si coordonatele proiectului de pe platforma Casei Radio, Dambovita Center, care va cuprinde o zona comerciala de 150.000 de metri patrati, spatii de birouri de 40.000 de metri patrati, un hotel cu 300 de camere si 100 de apartamente, precum si blocuri cu circa 400 de locuinte.
"In fiecare zi trebuie sa ajustam cifrele pentru Dambovita Center deoarece tot timpul mai adaugam cate ceva. Investitia in acest proiect o estimam in prezent la 600-650 de milioane de euro. Totodata, preturile constructiilor cresc continuu", spune managerul Plaza Centers.
Compania a depus spre aprobare la primarie Planul Urbanisitic Zonal (PUZ) realizat de compania de arhitectura Chapman Taylor, pana la sfarsitul acestui an urmand a fi prezentat intregul proiect, realizat in parteneriat public privat (PPP). Demolarile la fosta structura au fost finalizate in proportie de 95%. Dezvoltatorii au hotarat sa livreze toate cladirile din cadrul Dambovita Center intr-o singura etapa, astfel ca proiectul va fi finalizat integral in 2012.

Proiectele Plaza Centers In cifre
Dambovita Center - Bucuresti
Investitie de 600-650 de milioane de euro;
Zona comerciala de 150.000 de metri patrati;
Spatii de birouri cu o suprafata de 80.000 de metri patrati;
40.000 de metri patrati de spatii rezidentiale;
Hotel cu 300 de camere si 100 de apartamente.
Iasi
Investitie de 115 milioane de euro;
Proiectul va fi derulat pe un teren de 46.500 de metri patrati;
Spatiile comerciale vor avea o suprafata de 54.000 de metri patrati;
Cladire de birouri de 15.000 de metri patrati;
1.400 de locuri de parcare.
Timisoara
Investitie estimata la 60 de milioane de euro;
Proiectul va fi derulat pe un teren de 31.800 de metri patrati;
Centrul comercial va avea circa 30.000 de metri patrati;
Compania are optiune pentru dezvoltarea altor spatii cu o suprafata de 20.000 mp.
Slatina
Investitie de 24,5 milioane de euro;
Proiectul va fi derulat pe un teren de 20.000 de metri patrati;
Mallul va avea 25.000 de metri patrati si 450 de locuri de parcare;
Plaza Centers ar putea dezvolta in acest proiect si apartamente de 10.000 de metri patrati.
Miercurea - Ciuc
Investitie estimata la 16 milioane de euro;
Proiectul va fi derulat pe un teren de 31.800 de metri patrati;
Suprafata centrului comercial va fi de 16.000 de metri patrati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO