Companii

Lukoil, cu mult peste estimari: vanzari de 180 mil. dolari

09.12.2002, 00:00 29

Lukoil Downstream Romania SRL, filiala a grupului petrolier rusesc Lukoil, a realizat in primele noua luni ale anului o cifra de afaceri de 120 mil.$, din care o treime constituie cifra de afaceri obtinuta din vanzarile inregistrate in reteaua de benzinarii, a declarat pentru Ziarul Financiar Andrei Chirilescu, director executiv al societatii.
Reteaua de statii pe piata romaneasca a ajuns dupa primele trei trimestre la 74 de unitati, in conditiile in care "tinta" stabilita pentru acest an este de circa 100 de statii.
Pana la finele acestui an, operatorul rus de pe piata interna de distributie a carburantilor estimeaza o cifra de afaceri de aproximativ 180 mil.$, cu mult peste previziunile initiale care anuntau o cifra de afaceri de numai 80 mil.$. Cifra de afaceri a Lukoil Downstream Romania indica atat vanzarile din reteaua de benzinarii (comert cu amanuntul), cat si vanzarile en gros din depozitele de carburanti ale societatii.
Strategia de expansiune a grupului Lukoil pe piata romaneasca de retail a carburantilor isi arata roadele fiind, in prezent, compania cu cel mai mare ritm de crestere al numarului de statii. La finele anului trecut, Lukoil Downstream Romania opera 20 de statii, situandu-se pe ultimul loc intre companiile internationale ce activeaza pe acest segment la pietei. Vanzarile Lukoil din benzinariile romanesti (comert cu amanuntul) au fost de circa 28 mil.$ in 2001, potrivit oficialilor companiei.
Daca ritmul programat pentru acest an se va mentine, Lukoil va deveni al treilea jucator de pe piata din punct de vedere al numarului de statii, dupa SNP Petrom si Rompetrol, afirma specialistii in domeniu.
Conform ultimelor date disponibile din piata, Petrom este lider cu peste 450 de statii, urmata de Rompetrol (aproximativ 130), Lukoil (100 de statii pana la finele anului), Shell (81), MOL (47 de statii), OMV (circa 45), Agip (22), alaturi de aceste companii activand sI benzinarii particulari.
In acest an, mai multi jucatori au anuntat planuri de investitii masive pe piata de retail, lupta pentru "a sufla in ceafa liderului pietei" fiind deschisa in urmatorii ani intre Rompetrol, Lukoil, OMV sI MOL. In plus, tranzactia OMV-Rompetrol din toamna acestui an (prin care grupul austriac a cumparat 25,1% din grupul petrolier privat romanesc) si-a produs primele efecte pe piata de retail, cele doua companii controland impreuna circa o treime din cererea interna.
Potrivit ultimelor declaratii oficiale pe tema strategiei Lukoil pe piata romaneasca, facute de presedintele grupului - Vagit Alekperov, rusii vor sa opereze o retea de 210 benzinarii sI sa investeasca 60 mil.$ in modernizarea rafinariei Petrotel Ploiesti , detinuta de Lukoil. Printre tintele programului de modernizare a rafinariei se numara si producerea de carburanti Euro 3.
In prezent, rafinaria Petrotel, cu o capacitate de prelucrare de 3,5 mil. tone titei anual, este inchisa din luna aprilie a acestui an. La redeschiderea acesteia se vor intoarce la lucru aproximativ 1.500 salariati, potrivit ultimelor declaratii oficiale pe aceasta tema.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO