Companii

Meinl atrage fonduri de 1,5 mld. euro pentru real estate

Meinl atrage fonduri de 1,5 mld. euro pentru real estate

Meinl European Land a preluat in 2004 proiectul imobiliar Militari Shopping Center pentru 20 mil. euro

22.01.2007, 18:05 27

Compania imobiliara Meinl European Land, controlata de banca austriaca Meinl Bank, intentioneaza sa atraga fonduri de circa 1,5 mld. euro de la investitori, prin emiterea de noi actiuni la bursa din Viena, in vederea extinderii pe pietele din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania.
Meinl European Land are in vedere achizitia de proiecte noi, precum si implicarea in dezvoltarea de constructii, in special in sectorul comercial, respectiv parcuri de retail, centre comerciale si hipermarketuri.
Investitorul a intrat pe piata romaneasca, in anul 2004, odata cu preluarea pentru 20 mil. euro a proiectului imobiliar Militari Shopping Center, dezvoltat de compania belgiana Liebrecht & WooD. La sfarsitul anului trecut, investitia grupului in Romania, cu o suprafata de 9.000 mp, a fost evaluata la 38 mil. euro, potrivit companiei. Proiectul din Militari permite extinderea spatiilor comerciale cu inca 140.000 mp.
Stocul total de spatii comerciale din Romania este sub cererea de pe piata, rata de neocupare este nula, ceea ce a dus la o crestere a chiriilor si a preturilor proprietatilor, potrivit Meinl European Land. Reprezentantii companiei apreciaza insa ca mai multi operatori internationali importanti vor intra in perioada urmatoare pe piata locala odata cu extinderea investitiilor in proiecte comerciale.
Cererea retailerilor din Europa de Vest pentru proprietati in Romania a crescut, desi doar cateva companii de profil s-au stabilit pe piata romaneasca, in timp ce nivelul mediu al chiriei spatiilor comerciale in Romania se situeaza intre 70 si 90 de euro pe metrul patrat pe luna.
Meinl a incheiat, anul trecut, un acord de cooperare cu firma Acteeum Group in vederea dezvoltarii unor centre comerciale in Ucraina si Turcia, precum si in Romania si Bulgaria, valoarea totala a proiectelor fiind estimata la un miliard de euro. Acordul prevede ca Acteeum Group sa dezvolte centre comerciale si parcuri de retail pentru Meinl.
Grupul detine peste 180 de proiecte comerciale cu o suprafata totala inchiriata de 1,85 milioane mp si cu o valoare estimata de peste 3,8 miliarde de euro in Cehia, Ungaria, Romania, Polonia, Slovacia, Rusia, Lituania si Turcia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO