Companii

Micii intreprinzatori: Oamenii sunt cea mai buna investitie in criza

Micii intreprinzatori: Oamenii sunt cea mai buna investitie in criza

Investitiile in trainingul angajatilor constituie una dintre primele masuri ale micilor antreprenori in situatii de criza

06.11.2008, 19:45 126

Altfel spus, in fata depozitelor bancare deschise la mai multe banci, plasamentelor in obligatiuni sau a investitiilor pe Bursa, micii intreprinzatori aleg sa isi plaseze banii in cele mai valoroase active ale companiei: oamenii, in eforturile lor de a mentine veniturile si de a evita scaderea lor.

Razvan Muntean, director general al companiei Run Data Solution, care detine un portal de imobiliare si care a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de circa 283.000 de euro, spune ca nu exista nimic sigur in care sa investesi in plina criza financiara in afara de oamenii din propria companie. "Singura investitie viabila pe perioada crizei, care nu s-a simtit in afacerea pe care o conduc prea mult, este personalul din companie. Eu investesc fondurile pesonale in resurse umane pentru a dezvolta noi proiecte software. Consolidarea afacerii prin dezvoltarea de proiecte noi este solutia sigura pentru a trece peste efectele negative ale crizei. Am marit echipa care lucreaza in firma de la 20 de persoane la 30 de oameni", a spus el.
Laura Lacramioara Voinea, director general al companiei de cercetare de piata MEDNET Marketing Research, care a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 383.000 de euro, spune ca perioada crizei financiare a determinat-o sa pastreze banii in depozite diferite la mai multe banci si sa amane investitii majore in alte proiecte.
"Acesta nu este un moment de investitii. Este o stare de precautie in care ne aflam, dat fiind faptul ca suntem in mijlocul crizei financiare. Desi am planuit sa dezvoltam afaceri colaterale in domeniul imobiliar si alte domenii, deocamdata pastram banii in depozite de toate tipurile, la mai multe banci. Aceste depozite pe care le avem sunt un fel de zid impotriva crizei financiare care ne asigura continuarea activitatii la Mednet Marketing Research, chiar si atunci cand clientii au intarzieri mari la plati. Aceasta este situatia cu care ne confruntam acum, dar faptul ca dispunem de suficienti bani ne permite sa avem continuitate in activitate", a declarat Lacramioara Voinea.
Razvan Ciuculin, director general al Baby Design, care comercializeaza mobilier pentru copii, spune ca incep sa se resimta efectele negative ale crizei financiare in afacerea lui.
"Cresterea dobanzilor la credite si scaderea slaba a cererii pentru produse sunt primele semne ca incepe sa ne afecteze criza financiara. Anul viitor probabil ca se va simti la un nivel mai ridicat. Ca o masura de precautie am renuntat la proiectele de extindere, deci reducem investitiile in dezvoltare. Incercam sa stagnam ca sa nu scadem", a declarat el. Ciuculin adauga faptul ca s-a resimtit in afacere fluctuatia cursului leu/euro, datorita importurilor realizate.
"Am incercat sa mai cumparam marfa pentru a continua activitatea, insa am resimtit fluctuatia cursului leu/euro. Suntem foarte atenti la toate deciziile pe care le luam, care implica alocarea de fonduri", a precizat el.
Un alt antreprenor, Marian Ivan, general manager al companiei Paper Plus, care activeaza pe piata de solutii profesionale pentru igiena si a avut o cifra de afaceri de 1,3 milioane de euro anul trecut, a explicat faptul ca singura investitie sigura in care si-ar plasa banii, in mijlocul crizei financiare, o reprezinta angajatii companiei sale.
"Toti banii pe care ii obtin se intorc in propria mea companie. Nu stiu ce alta investitie sigura ar exista in perioada asta in afara de angajatii care lucreaza in Paper Plus si care sunt cei care asigura dezvoltarea companiei. Pregatirea personalului pentru rezolvarea oricaror probleme este in ceea ce investesc eu cel mai mult. Criza financiara a venit ca o manusa pentru mine pentru ca aveam bugetele optimizate. Avem clienti care se confrunta cu anumite probleme din cauza bugetelor care nu au fost optimizate, dar pentru moment nu ne afecteaza cu nimic", a spus el.
Liviu Siminciuc, director general al companiei Simdam International, care ofera sisteme de ventilatie si climatizare, spune ca pana nu se stabilizeaza situatia de pe piata nu va face nicio investitie majora pentru dezvoltarea companiei. El a planuit ca anul acesta sa mareasca echipa cu 15 angajati noi care sa lucreze intr-o noua hala de productie, insa cum planul acesta s-a amanat pentru anul viitor, s-a renuntat si la procesul de selectie si angajare.
"Din cauza faptului ca dobanzile la credite au crescut am amanat si depunerea proiectului pentru bani europeni in vederea construirii halei de productie. Valoarea proeictului se ridica la 250.000 de euro, suma nu foarte mare, dar care ne-ar putea aduce in situatia de faliment daca am contracta un credit pentru a acoperi jumatate din ea. De aceea suntem mult mai precauti si incercam sa limitam cheltuielile", a spus el. Siminciuc a adaugat ca incearca sa se mentina pe piata in conditiile in care clientii sunt afectati de criza. "Echipa se va mari la inceputul anului viitor. Pentru moment lucram in continuare cu sase angajati", a declarat el.
Directorul Simdam International a adaugat ca banii pe care ii detine au fost depozitati in banci si ca nu a luat in calcul posibilitatea investirii lor in aur sau plasamente in obligatiuni. Cifra de afaceri obtinuta anul trecut s-a ridicat la 100.000 de euro, iar anul acesta se estimeaza o crestere de patru ori mai mare.
Eugen Andrei, asociat al Ama Control din Bucuresti, care se ocupa de proiectarea si productia de aparatura pentru automatizari, spune ca deocamdata acest domeniu in care activeaza nu a resimtit efectele crizei financiare, ca alte domenii.
"Noi continuam sa dezvoltam proiecte si sa motivam echipa care lucreaza la aceste proiecte prin acordarea de prime si mariri de salarii. Investim in cresterea nivelului de trai al angajatilor cu care lucram. Avem in momentul de fata opt oameni in firma si vom mai angaja daca va fi nevoie", a spus el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO