Companii

Microîntreprinderile şi firmele mici din agricultură, cele cu mai puţin de 50 de angajaţi şi afaceri sub 10 milioane de euro, generează 60% din cifra de afaceri totală, dar puţin din ce produc ele ajunge la raft

Microîntreprinderile şi firmele mici din agricultură,...

Autor: Florentina Niţu

07.08.2023, 00:07 16307

Microîntreprinderi şi firme mici din agricultură, silvicultură şi pescuit, care au sub 50 de angajaţi, generează 57% din cifra de afaceri a sectorului.

Din cele aproape 13.000 de firme din acest sector, aceste companii de dimensiuni reduse reprezintă 98% din numărul total şi angajează aproape 65% din forţa de muncă, adică aproape 70.000 de persoane.

Cu toate acestea, micii produ­cători agricoli întâmpină dificultăţi în a-şi face auzită vocea. Chiar dacă contribuie semnificativ la economie, au dificultăţi în a-şi promova produsele şi a ajunge la consumatorii finali sau, cu alte cuvinte, microîntreprinderi şi firme mici au o putere slabă de negociere. Ele nu au forţa de a ajunge la raft cu produsele pe care le realizează, deşi ar putea contribui la corectarea deficitului comercial. Un lucru care ar putea rezolva situaţia ar fi prin dezvoltarea procesării locale, astfel încât produsele lor să aibă o valoare adăugată mai mare şi să poată fi comercializate în retailul modern.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO