Companii

Moda fuziunilor din panificatie continua si pe piata Rasdaq

13.07.2000, 00:00 31



Pornita la cota Bursei de Valori Bucuresti (BVB) prin recenta fuziune dintre Panegrano si Mopariv, moda preluarilor a fost adoptata si pe piata secundara Rasdaq.

Fabrica de produse de panificatie Prodpan din Ialomita a lansat ieri o oferta de cumparare pentru 15,5% din actiunile societatii de panificatie Morarit - Panificatie Slobozia, operatiune care ar urma sa-i asigure, in cazul unui succes, o pozitie privilegiata in structura de actionariat, fara a dispune insa de o pozitie majoritara.

Prodpan detine in prezent 34,394% din actiunile Morarit - Panificatie Slobozia, compania urmand a detine, in cazul unui succes al operatiunii 49,894% din titluri. In structura actionarilor Morarit - Panificatie Slobozia doar asociatia salariatilor - PAS mai detine, cumulat, o pozitie semnificativa (de 24,275% din actiuni), restul titlurilor apartinand micilor investitri (41,331%).

"Prodpan a lansat oferta numai pentru 15,5% pntru ca nu dispune, pentru moment, de resursele financiare necesare achizitionarii tuturor actiunilor care se tranzactioneaza pe piata. In cazul in care ar fi facut o oferta pentru un pachet mai mare, societatea intra sub incideta reglementarilor CNVM, care ar fi obligat-o sa vizeze, prin aceasta operatiune, toate titlurile din piata", a declarat pentru Ziarul Financiar Dana Nistreanu, trader la General Investment Group, societatea de brokeraj care administreaza oferta de cumparare.

Pe termen lung insa, mai spune Nistreanu, Prodpan intentioneaza sa preia in intregime societatea Morarit - Panificatie Slobozia. Ofertantul are un capital social de 2,37 miliarde de lei, nivel aproape cinci ori mai redus fata de cel al societatii vizate, care este de 11,15 miliarde de lei.

Structura actionarilor Prodpan Ialomita cuprinde, in cote egale (50%-50%), doua persoane fizice, Radu Vasile si Radu Dan.

Oferta de cumparare se desfasoara pe piata secundara de capital Rasdaq in perioada 11 iulie - 8 august, decontarea operatiunii in piata urmana a avea loc in data de 24 august.

Pretul pe care Prodpan il ofera pentru o actiune Morarit - Panificatie Slobozia este insa de numai 550 lei/actiune, de peste 45 de ori mai mic fata de valoarea nominala, de 25.000 lei/actiune.

"Actiunile Morarit - Panificatie Slobozia s-au inscris pe un trend ascendent la sfarsitul lunii iunie, ca urmare a zvonurilor care anuntau oferta de cumparare. Pretul de 550 lei/actiune este insa foarte mic in comparatie cu situatia societatii, fapt reflectat foarte bine si de evolutia cursului in iulie. In plus, este de asteptat ca aprecierea sa continuie", a spus un trader.

Actiunile Morarit - Panificatie Slobozia au inchis ultima sedinta la 5.300 lei/actiune, valoarea maxima a zilei.

In cazul unui succes al ofertei de cumparare, Prodpan intentioneaza sa modernizeze capacitatile de productie ale Morarit - Panificatie Slobozia prin importul unor utilaje de productie in vederea mentinerii competitivitatii pe piata. Prodpan nu intentioneaza, potrivit prospectului de oferta, sa lichideze societatea sau sa modifice obiectul de activitate al acesteia ci sa deruleze, in urmatorii cinci ani, un program de investitii in valoare de cel putin un milion de dolari.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO