Companii

Mondex si-a propus vanzari de 8 mil. euro

15.05.2006, 00:00 63

Managementul companiei Mondex Sibiu, unul din principalii producatori de ciorapi de dama din Romania, estimeaza pentru acest an vanzari de peste 8 milioane de euro, in crestere cu 15% fata de anul trecut.

Aceeasi evolutie este asteptata si pentru cifra de afaceri, care in 2004 s-a ridicat la aproximativ 6,4 milioane de euro (23 de milioane de lei).

"Piata in domeniul textil este in continuare instabila. Exista in continuare o concurenta puternica fata de produsele din Orient, care desi nu pot fi comparate din punct de vedere calitativ cu produsele romanesti au gasit o bresa in piata, aceea a populatiei sarace, care din lipsa de resurse nu se uita la calitatea produselor", a declarat pentru ZF Transilvania Maria Brandasu, directorul general al Mondex Sibiu.

In opinia acesteia, integrarea in Uniunea Europeana va genera o mai mare competitivitate intre producatorii romani care vor incerca sa-si mentina segmentul de piata detinut. "Dupa integrare, producatorii romani vor avea mari probleme cu forta de lucru calificata, care va fi mai libera sa migreze", a precizat Brandasu.

Planurile de dezvoltare ale companiei pentru acest an includ extinderea retelei de retail pana la 100 de magazine proprii, cu 79 mai multe decat in prezent. Proiectele de investitii pe care compania le va derula anul acesta au o valoare estimata la aproximativ 800.000 de euro (2,8 milioane de lei).

"Investitiile conturate pentru 2006 sunt in directia continuarii modernizarii societatii, a deschiderii de noi magazine, a crearii unor noi spatii de productie, a achizitionarii de utilaje de tricotat ciorapi, cat si a diverselor aparate necesare fazelor adiacente tricotarii ciorapilor", a mai spus managerul Mondex. Potrivit acesteia, investitiile de anul acesta le vor completa pe cele in valoare de peste 15 milioane de euro derulate in ultimii sase ani.

Anual, Mondex produce 12 milioane de perechi de sosete si aproximativ 9,6 milioane de ciorapi de dama si, potrivit conducerii, acest indicator a ramas constant in ultimii trei ani.

"Am avut evolutii pozitive in ultimii ani, cota de piata a companiei ajungand in jur de 25%. Firma noastra a ajuns lider pe piata interna unde distribuim peste 60% din productie, restul fiind exporturi pe pietele din Germania, Italia, Belgia sau Olanda", declara Brandasu.

Ea a adaugat ca in ultimul an compania a diminuat in mod intentionat exportul, in primul rand pentru a reduce pierderile datorate fluctuatiei cursului valutar si in al doilea rand datorita scaderii vanzarilor de pe piata externa, ca urmare a invaziei produselor chinezesti pe aceste piete.

Mondex a fost privatizata prin metoda MEBO, firma sibiana a avut 2.100 de actionari. In acest moment, pachetul majoritar de actiuni al Mondex este detinut de Calin Bogdan Varcolacu, directorul import-export al companiei.

Principalii competitori autohtoni ai companiei sibiene sunt Adesgo Bucuresti, pe sectorul ciorapilor de tip pantalon pentru femei, si Ciserom Sebes, pe sectorul ciorapilor si sosetelor din bumbac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO