Companii

Musetescu: nu facem privatizare pe criterii etnice

13.06.2001, 00:00 45



Ministrul Privatizarii Ovidiu Musetescu a respins ieri acuzatiile pe care i le-a adus senatorul PDSR Adrian Paunescu in plenul Senatului potrivit carora ministrul ar fi dorit sa improprietareasca statul ungar cu statiunea Sovata. Pachetul majoritar de actiuni al statiunii a fost cumparat de Salina Invest, o firma cu actionari majoritari din Ungaria.

Musetescu a aparat privatizarea in termeni concilianti: "Va pot asigura ca eu si colegii mei din Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) nu am intentionat sa predam nimanui avutia nationala si cu atat mai putin sa facem o privatrizare vicioasa (...) pe criterii etnice.

Va asigur domnule senator ca nici nu ne jucam cu avutii de miliarde, nici nu suntem cuprinsi de , iar masurile ce vor fi adoptate in viitor si orice alte elemente importante pentru evolutia societatii Balneoclimaterica Sovata va vor fi comunicate cu promtitudine".

Musetescu a precizat ca vanzarea celor 962.856 actiuni, reprezentand 82,170% din capitalul social al statiunii a respectat toate prevederile legale si a tinut sa prezinte pasii facuti pana la semnarea contractului cu Salina Invest.



Cum s-a vandut Sovata

Procesul de privatizare a fost demarat la Directia Teritoriala Brasov, avand in vedere ca Balneoclimaterica Sovata face parte din categoria societatilor comerciale mijlocii.

Astfel, nota privind propunerea de vanzare a actiunilor gestionate de FPS prin negociere pe baza de oferte finale a fost aprobata de catre Comitetul de Directie al Sucursalei Teritoriale Brasov in noiembrie 2000.

In urma anuntului publicitar aparut in presa, au fost cumparate opt dosare de prezentare si s-au depus oferte de cumparare din partea societatilor Turism Nord Bucuresti, Salina Invest Targu Mures, Profitec Targu Mures si Eximtur Cluj-Napoca.

O luna mai tarziu, comisia de negociere, intrunita la Brasov, a deschis plicurile cu documentele depuse de cei patru ofertanti.

Comisia de negociere, intrunita in mai 2001 la sediul APAPS Central, a analizat documentele si a hotarat sa admita la negocieri societatile Salina Invest si Eximtur, aceasta cu conditia ca pana la 17 mai sa prezinte o noua scrisoare de garantie bancara, in conditiile in care cea depusa la dosar expirase intre timp.

In ceea ce-i priveste pe ceilalti ofertanti, Turism Nord si Profitec, au fost exclusi din negociere pentru ca nu au prezentat toate documentele obligatorii (copia dupa actul constitutiv, inclusiv toate actele aditionale relevante), sustine Musetescu.

In 17 mai, Eximtur nu se prezinta la negociere, nici nu trimite o noua scrisoare de garantie bancara astfel incat comisia de negociere cere societatii Salina Invest sa-si reconsidere oferta financiara. Salina a prezentat, in plic sigilat, oferta sa finala si ferma, definitiva si irevocabila, spune Musetescu.



Contractul si actionarii

"Pentru a va asigura pe deplin de buna noastra credinta in perfectarea acestei privatizari, va prezint cateva date semnificative din contract. Valoarea totala a tranzactiei se cifreaza la aproximativ 6,9 milioane de dolari, pachet constrand in pretul convenit intre parti, investitiile angajate pe o perioada de doi ani precum si datoriile societatii", spune ministrul.

Potrivit contractului, cumparatorul nu poate vinde sau instraina activele aferente activitatii balneoclimaterice, nu poate modifica obiectul principal de activitate in urmatorii cinci ani. In plus, cumparatorul este obligat sa creasca cu cel putin 20% numarul de salariati intr-o perioada de cinci ani, sa respecte contractul colectiv de munca si nu poate dizolva si lichida societatea achizitionata.

La afirmatia lui Paunescu ca societatea care a cumparat Sovata este un "organism de creare de bani pentru agentiile de informatii de la Budapesta", Musetescu a preferat sa raspunda cu lista completa a actionarilor Salina Invest: Corvinus Nemzetkozi Befektetesi (Ungaria) - 34,3%, Alfaterv - 2000 Epitoipari, Tervezo ES Fovallalkoza (Ungaria) - 8,04%, OCSI - Fuel (Miercurea Ciuc) - 24,39%, Civis Hotels (Ungaria) - 10,97%, Activ Konferencia Szolgaltato ES Tanacsado KFT (Ungaria) - 10,97, Danubius Szalloda ES Gyogyudulo RA (Ungaria) - 10,97%, doua pesoane juridice romane - 0,24%".

"Cumparatorul a emis un ordin de plata reprezentand garantia de participare, in suma de 4,8 miliarde de lei, confirmata de Directia Buget - Finante ca intrata in contul de garantii al APAPS", a incheiat Musetescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO