Companii

Nanni Beccalli, GE: Aderarea la UE va accelera cresterea economiei

Nanni Beccalli, GE: Aderarea la UE va accelera cresterea economiei

Nanni Beccalli, presedinte al General Electric International: Am investit 220 de milioane de euro in ultimele douasprezece luni, iar in anii care urmeaza ati putea vedea un alt an cu investitii de 200 sau chiar 500 de milioane.

05.10.2006, 21:36 32

Primul pas al General Electric va fi consolidarea recentelor achizitii, care va fi urmata de extinderea businessului in arii precum energie, infrastructura, servicii financiare, aparatura medicala si chiar real estate, spune Nanni Beccali, seful GE International.
"Noi ne orientam catre zonele care cresc, iar Romania este parte a Europei de Est, regiune cat se poate de promitatoare, alaturi de Rusia, China, India, Asia de Sud - Est, America Latina si Orientul Apropiat. Romania adera la Uniunea Europeana, iar asta va accelera cresterea si va aduce multe proiecte de infrastructura", afirma reprezentantul GE.
Potrivit acestuia, cand Spania si Irlanda au aderat la Uniune, in ciuda asteptarilor ca aceste tari vor incetini cresterea, efectul a fost exact invers. Spania si Irlanda au avut parte de un boom, iar acest lucru este de asteptat sa se petreaca si in cazul Romaniei si Bulgariei, care se pregatesc sa devina membre de la 1 ianuarie 2007.
GE, a doua companie din lume ca valoare de piata dupa Exxon Mobil, are operatiuni la nivel global, iar in Romania a facut in ultimul an un pas decisiv.
Compania are cel mai diversificat portofoliu de activitati din lume, acoperind de la energie, industria aeronautica, servicii financiare la media si aparatura medicala, iar viziunea globala si-o aplica si in Romania, unde vizeaza mai multe sectoare.
"Am investit 220 de milioane de euro in ultimele douasprezece luni, iar in anii care urmeaza ati putea vedea un alt an cu investitii de 200 sau chiar 500 de milioane daca apar oportunitati pe piata ce se potrivesc planurilor noastre", spune Beccalli.
GE a cumparat in acest an prin divizia sa GE Money cu 140 de milioane de euro companiile Ralfi (care detine brandul Estima Finance pe piata creditelor de consum), Leasemart NV (care opereaza compania Motoractive Leasing) si Domenia Credit pe piata creditului imobiliar.
"Cand cumperi o companie, cumperi activele cu tot cu oameni. Cele trei companii pe care le-am achizitionat sunt fiecare lideri pe segmentul de business pe care activeaza. Vrem sa ne consolidam pozitia pe piata serviciilor financiare, atat prin crestere organica, cat si prin achizitii", spune seful GE International.
"In mod logic, va fi si o miscare de a reuni toate aceste companii sub o singura umbrela. De asemenea, este necesar si un proces de rebranding a companiilor achizitionate de catre GE Money, dar mai multe detalii vor putea da cei care se ocupa direct de aceste lucruri", a spus Nanni Beccalli, care adauga ca in masura in care echipa locala va avea nevoie de intariri, acestea vor veni prompt din partea GE.
La o asemenea expunere pe zona serviciilor financiare, multi jucatori se gandesc sa-si intareasca pozitia cu o banca, lucru la care se gandeste si GE.
"Faptul ca am vandut participatia in Bancpost nu vreau sa se inteleaga ca nu ne intereseaza piata bancara din Romania, care acum este intr-un proces de crestere accelerata. In Bancpost, am invatat ce trebuia sa stim despre piata bancara locala", adauga reprezentantul GE.
GE Capital, una din diviziile grupului, a vandut in luna iulie a anului trecut pachetul de 7,47% pe care-l detinea la Bancpost catre actionarul majoritar al bancii, grecii de la EFG Eurobank.
Strategia gigantului american vizeaza trecerea in portofoliul sau din Romania si a unei banci, fara ca, deocamdata, oficialii GE sa ofere mai multe detalii, daca atingerea acestui obiectiv ar insemna un proiect greenfield sau o achizitie.
In acest moment, GE are un joint-venture la Turbomecanica Bucuresti pentru productia de echipamente destinate industriei aeronautice.
GE s-a pozitionat in numai un an ca unul dintre cei mai mari angajatori de pe piata, cu aproximativ 900 de angajati.
In circa un an, personalul s-a extins de la numai cateva zeci, prin dezvoltarea proiectului de investitii de 80 de milioane de euro prin intermediul dezvoltarii la Bucuresti a unei platforme de servicii pentru Afaceri si Solutii Tehnologice.
Numai acest proiect vizeaza depasirea cifrei de 1.000 de angajati in anii urmatori.
Proiectul este derulat de catre Genpact, joint-venture in care GE detine 40% din actiuni.
"Initial, era programat ca numarul celor angajati de Genpact sa fie de 300, pe care noi l-am depasit deja, el este de 350. Mai avem nevoie de inca vreo 300 de oameni", afirma Nanni Beccalli, presedintele si CEO al General Electric International.
Centrul de la Bucuresti va furniza servicii de finante-banci-contabilitate, managementul lantului de aprovizionare, tehnologie IT, inginerie, asigurari sau logistica pentru clientii corporatisti ai GE din Europa.
O alta oportunitate de afaceri pentru GE este businessul de echipamente si aparatura medicala. "In Romania, au aparut spitale private, iar numarul acestora va creste. Segmentul echipamentelor medicale este un business cu potential de crestere mare", afirma Beccalli.
GE este interesata si de proiectele din real estate din Romania, considerata una dintre cele mai atractive afaceri ale momentului din Europa.
"Ne intereseaza sa intram si pe piata real estate, insa in acest moment nu avem in vedere proiecte concrete", mai spune oficialul GE.
In schimb, GE este foarte interesat sa se pozitioneze in afacerea unitatilor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, inclusiv pe zona serviciilor. Interesul americanilor vizeaza intregul sector de productie de energie electrica, sistemele de incalzire locale sau chiar proiectele din sectorul de gaze, cum este cazul proiectul gazoductului Nabucco, ce va tranzita gaze din zona Marii Caspice via Romania catre Occident. La care s-ar putea adauga oportunitati in sectorul echipamentelor militare si de securitate.
La nivel global, compania a raportat anul trecut un profit net de 16 mld. $ (circa 13 mld. euro) la venituri de 150 mld. $ (120 mld. euro). Capitalizarea GE este de 366 mld. $ (aproape 300 mld. euro).

GE IN ROMANIA
Investitii de peste 220 mil. euro
Peste 900 de angajati
A preluat recent pentru 140 mil. euro companiile Ralfi (credite de consum), Motoractive (leasing) si Domenia Credit (credit ipotecar)
A investit 80 mil. euro in crearea unei platforme de servicii de afaceri

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO