Companii

Nemtii de la Brose au renuntat la o investitie la Arad si au ales Slovacia

03.05.2007, 19:14 114

Producatorul german de subansambluri auto Brose a renuntat la o investitie de 15 mil. euro prevazuta pentru prima faza a unei fabrici la Arad, alegand in schimb Slovacia, pentru ca autoritatile locale nu au reusit sa asigure o suprafata suficienta de teren pentru derularea proiectului.
Primaria Arad a pus la dispozitia companiei germane o suprafata in Zona Industriala Arad Sud, revendicata de fostii proprietari.
"Autoritatile locale au promovat aceasta zona industriala desi stiau ca terenul pe care era amplasat parcul era revendicat in instanta de proprietari, mizand pe faptul ca ar putea castiga repede procesul. Proiectul era definitivat pana la nivelul delimitarii parcelelor, realizarii proiectelor de fabrici, fiind date chiar si nume stradutelor din complex", au declarat surse din administratia locala.
Compania Brose si-a aratat disponibilitatea sa renunte chiar la unele facilitati pentru a putea investi la Arad, au mai precizat sursele citate.
O alta firma germana producatoare de componente auto, Webasto, care intentiona sa investeasca pe acelasi amplasament, a decis sa realizeze proiectul intr-o localitate apropiata de Arad, la Zimandu Nou, unde a cumparat in urma cu doua luni cinci hectare de teren si va initia, intr-o prima etapa, o investitie de 10 mil. euro. Brose Fahrzeugteile si Webasto au negociat anul trecut cu Primaria Arad un proiect de circa 40 mil. euro in Zona Industriala Arad Sud, unde intentionau sa construiasca o fabrica de sisteme de inchidere pentru geamuri si componente auto.
Cele doua firme isi propusesera sa achizitioneze un teren de peste 50 ha in vederea construirii unei fabrici pentru productia de sisteme de inchidere pentru geamuri (Brose) si parasolare auto (Webasto), dar si pentru dezvoltarea unui departament de cercetare-dezvoltare.
Brose este unul dintre principalii producatori mondiali de sisteme pentru usi, ferestre si scaune pentru autovehicule, furnizand produse pentru marci ca Audi, BMW, Chrysler, Citroen, Renault. Pe langa Germania, compania are unitati de productie in America de Nord, Belgia, Franta, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Spania, Suedia, Italia, Portugalia, Turcia, precum si in Asia. Webasto este unul dintre cei mai mari producatori de trape glisante si incalzitoare stationare pe plan mondial. Pe langa cele trei uzine de productie din Germania, compania detine fabrici in diverse tari din Europa si din afara continentului, printre care Marea Britanie, Olanda, Italia, Turcia, Japonia, Coreea si SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO