Companii

Nicola Meuli, Agip: Vom investi 36 mil. euro pentru dublarea cotei de piata

Nicola Meuli, Agip:  Vom investi 36 mil. euro pentru dublarea cotei de piata

Nicola Meuli, directorul general al Agip Romania: Atat eu, cat si colaboratorii mei avem o misiune foarte clara si precisa: aceea de a extinde reteaua Agip, de a dezvolta si celelalte linii de business ale companiei si de a rationaliza costurile.

12.02.2007, 15:41 604

Agip Romania, filiala locala a gigantului petrolier Eni, cea mai mare corporatie petroliera prezenta la nivel local, ataca piata de profil cu un plan de investitii de 36 de milioane de euro care vizeaza dublarea cotei de piata si afaceri de aproape 90 de milioane de euro anul acesta, spune Nicola Meuli, directorul general al Agip Romania.
"Agip Romania are in fata un plan foarte ambitios, care se intinde pe o durata de patru ani si care va fi atins in principal urmarind doua linii strategice: realizarea de noi investitii si achizitionarea unor statii deja existente", spune Nicola Meuli.
Dupa ani intregi de prezenta timida, ofensiva Agip va incepe in 2007.
"Suntem dispusi sa evaluam orice oportunitate pe care ne-o ofera piata, nu excludem nicio varianta, acordand intotdeauna prioritate investitiilor celor mai profitabile si care se dovedesc a fi cele mai interesante pentru actionariat", spune reprezentantul Agip.
Meuli, 41 de ani, a preluat conducerea afacerilor Agip pe piata locala la inceputul lunii noiembrie a anului trecut, inlocuindu-l din functie pe Paolo Mazza, tot un italian care a condus filiala locala de la inceputul anului 2005.
"Exista un buget de investitii aprobat de actionari pentru urmatorii patru ani si care totalizeaza 36 de milioane de euro. Acest buget ne va permite sa dublam ponderea Agip pe piata locala si sa fim prezenti in zone ale tarii in care, in momentul de fata, marca Agip nu este activa", spune Meuli.
De fapt, acesta este si primul obiectiv de la preluarea mandatului: cresterea masei critice pentru garantarea stabilitatii companiei.
In prezent, compania acopera o cota de piata de aproximativ 1% prin reteaua de 26 de benzinarii pe care le opereaza. Anul trecut, Agip a facut prima miscare in sensul extinderii retelei de benzinarii prin preluarea a doua puncte de alimentare de la Fix Oil, companie cu actionariat cipriot. Dupa tranzactie, reteaua Agip a ajuns la 26 de puncte de alimentare.
"Atat eu, cat si colaboratorii mei avem o misiune foarte clara si precisa: aceea de a extinde reteaua Agip, de a dezvolta si celelalte linii de business ale companiei si de a rationaliza costurile", spune directorul Agip Romania.
Anul trecut, Agip a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 75 de milioane de euro, in crestere cu 32% comparativ cu 2005.
"Compania a incheiat exercitiul financiar de anul trecut cu un profit net de 0,67 milioane de euro, in scadere fata de aceeasi perioada a anului 2005, acest rezultat fiind determinat de scaderea adaosului la carburanti, precum si de nivelul cheltuielilor financiare", spune Meuli. La sfarsitul lui 2005, Agip a raportat un profit net de 1,2 milioane de euro.
"Pentru 2007 ne asteptam la o cifra de afaceri de circa 90 de milioane de euro si o imbunatatire accentuata a profitului, estimat la aproximativ 2 milioane de euro", a mai precizat Meuli.
Desi asupra numelui Agip au planat anumite informatii legate de o posibila vanzare a businessului de pe piata locala, Meuli spune ca o astfel de decizie nu face parte din planul pe care Eni il are in legatura cu piata de profil autohtona.
"Nu am primit nicio oferta si nici nu intentionam sa renuntam la activitatea noastra in Romania. Suntem o companie activa in context european, iar obiectivul nostru este acela de a oferi clientilor nostri continuitate in servicii, de la Est la Vest, de la Constanta la Lisabona, si in acest sens prezenta Agip in Romania are o semnificatie strategica, cu atat mai mult astazi, cand Romania este membra a Uniunii Europene", spune directorul Agip.
Potrivit reprezentantului Agip, Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va aduce o serie de schimbari la nivel global, nu numai in ceea ce priveste piata petrolului.
Meuli spune ca, in primul rand, stabilitatea monetara si controlul inflatiei vor atrage mai multi investitori si mai multe resurse externe pe piata romaneasca.
"In al doilea rand, adoptarea legislatiei europene va conduce la asa-numita simplificare legislativa, care va accelera raspunsul institutiilor locale, astazi ingreunate de o birocratie anacronica", a conchis Meuli. Alaturi de Agip, piata de profil autohtona este disputata intre Petrom, cea mai mare companie romaneasca intrata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV, grupul Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, Lukoil, care reprezinta afacerile gigantului rus Lukoil pe piata locala, si de catre filiala locala a grupului petrolier ungar MOL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO