Companii

Noile destinatii au majorat exporturile Arctic cu 17%, la peste 60 de milioane de euro

Noile destinatii au majorat exporturile Arctic cu 17%, la peste 60 de milioane de euro

Ugur Kayali, directorul general Arctic: Cresterea a fost determinata in primul rand de vanzarea cu preponderenta a produselor sofisticate.

01.08.2007, 18:12 23

Producatorul de electrocasnice Arctic Gaesti, detinut de grupul Arcelik din Turcia, si-a majorat cu 17% exporturile in prima jumatate a anului, la 411.000 de unitati, cu 60.000 de unitati mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a atragerii de noi piete de desfacere.
Potrivit reprezentantilor Arctic, 62% din exporturi au fost realizate catre tari din vestul Europei, precum Franta, Spania, Germania, Polonia si Marea Britanie.
"Totodata, Arctic a adaugat anul acesta noi tari in portofoliul de clienti externi: Irlanda, Albania si tarile din Africa Centrala, largind astfel zona de desfacere a aparatelor frigorifice produse la Gaesti", a declarat Ugur Kayali, directorul general Arctic.
Compania Arctic a consemnat in intervalul ianuarie-iunie o cifra de afaceri de 99 de milioane de euro, cu 24% mai mare decat in intervalul similar din 2006, in urma inregistrarii unui volum total de vanzari, incluzand si exporturile, de 691.000 de unitati.
Astfel, la o pondere a exporturilor de 60% in cifra de afaceri a companiei, valoarea livrarilor pe pietele externe ar putea ajunge la 60 mil. euro.
"Vanzarile Arctic in primele sase luni au urmat tendinta ascendenta a anului trecut, inregistrand o crestere a volumului de peste 12% fata de perioada similara din 2006. Cresterea a fost determinata in primul rand de vanzarea cu preponderenta a produselor sofisticate", a mai spus Kayali.
Producatorul a comercializat in primele sase luni peste 142.000 de frigidere pe piata din Romania, in timp ce volumul total al vanzarilor (televizoare, masini de spalat, aspiratoare) pe plan intern a ajuns la 280.000 de unitati. Arctic produce la Gaesti numai frigidere, in timp ce celelalte produse electrocasnice din gama Arctic sunt asamblate la fabricile Arcelik din Turcia.
Potrivit oficialilor Arctic ritmul de crestere din prima jumatate a anului a fost stimulat, pe langa majorarea numarului de piete de desfacere si de investitiile in tehnologie, bugetul pentru 2007 ridicandu-se ca si anul trecut la 10 milioane de euro.
"In acest an fondurile au fost alocate pentru consolidarea infrastructurii de business, modernizarea liniilor de productie si dezvoltarea de produse noi, atat pentru piata locala, cat si pentru export", a declarat Kayali.
Unele dintre aceste produse nou dezvoltate ar putea foarte curand sa fie fabricate la Gaesti. Dupa ce anul trecut a fost declarata operationala o noua linie de productie de lazi frigorifice, Arctic evalueaza pe langa largirea capacitatilor de productie si instalarea unei linii de productie de alte echipamente electronice, probabil masini de spalat. Locatia nu a fost definitivata inca, proiectul fiind inca in stadiul de analiza a costurilor de fezabilitate, decizia apartinand conducerii grupului Arcelik.
Pentru exercitiul financiar precedent, Arctic a raportat o cifra de afaceri de 194 milioane de euro, in crestere cu 30% comparativ cu 2005, in timp ce volumul total al vanzarilor a fost de peste 1,44 milioane de unitati.
"Producatorul Arctic este detinut de grupul turc Ar?elik, al treilea producator european de aparatura electrocasnica, care detine la nivel mondial zece unitati de productie si angajeaza mai mult de 17.000 de oameni. La nivelul anului trecut, grupul a consemnat o cifra de afaceri de 3,9 miliarde de euro si un volum al vanzarilor de peste 10 milioane de unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO