Companii

Noile imobile de birouri au ridicat cu 5% productia de mobila pana la 317 mil. euro in trimestrul I

Noile imobile de birouri au ridicat cu 5% productia de mobila pana la 317 mil. euro in trimestrul I
13.07.2006, 13:09 19

Productia de mobila a crescut usor in primul trimestru al acestui an pana la 317 milioane de euro, fata de 301,2 milioane de euro in perioada similara a anului trecut, pe fondul majorarii cererii de pe piata interna.
In aceste conditii, vanzarile de mobilier de pe piata locala au atins 124,88 milioane de euro, in crestere cu 8,2% comparativ cu aceeasi perioada din 2005, conform datelor furnizate de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).
"Rezultatele din primul trimestru al acestui an arata ca valoarea productiei si exportului de mobila inregistreaza unele cresteri comparativ cu anul anterior, dar nesemnificative. Aceste cresteri sunt nesatisfacatoare daca analizam evolutiile din anii anteriori, respectiv din perioada 2000-2004", a afirmat Aurel Rizea, presedintele APMR.
Parerile jucatorilor privind evolutia industriei de mobila in acest an sunt contradictorii: unii sustin ca piata isi va mentine tendinta usor crescatoare, in timp ce altii afirma ca scaderile deja au inceput.
"In acest interval a existat o mai mare stabilitate a pietei, ceea ce este foarte posibil sa nu se mai pastreze pana la sfarsitul anului. Productia de mobila este ca si moda: se schimba de la o perioada la alta. E foarte imprevizibila", a spus Dumitru Petcu, directorul general al companiei Alprom Pitesti, unul dintre principalii producatori de pe piata.
La nivelul anului trecut, 90% din productia Alprom se exporta, acest procent urmand sa scada in acest an pana la 86-87%. Principalele piete de desfacere pentru Alprom au fost anul trecut Franta, Anglia, Olanda si Germania.
De cealalta parte, reprezentantii Samus Mex, una dintre fabricile care fac parte din grupul Mobexpert, sunt de parere ca atat productia, cat si vanzarile au fost mai mici ca in 2005.
"Informatiile pe care le detin asupra vanzarilor pe pietele pe care suntem prezenti nu-mi confirma aceasta tendinta. Pot spune, dimpotriva, ca atat productia, cat si vanzarile au fost mai mici decat in 2005", a spus Mihai Gadei, presedintele Samus Mex, una dintre fabricile Mobexpert.
Reprezentantii producatorului de mobila GreenForest din Timisoara considera ca evolutia ascendenta a productiei a fost determinata de cresterea consumului intern de mobila si mentinerea preturilor la export pentru mobila romaneasca.
"Mentinerea preturilor insa la un nivel competitiv, in ciuda scaderii cursului valutar si a cresterii foarte mari a pretului utilitatilor si materiilor prime, s-a facut afectand si mai mult profiturile si asa foarte mici ale industriei de mobila", a precizat Sebastian Capotescu, marketing manager GreenForest. In primul trimestru al acestui an, vanzarile GreenForest au depasit 1,5 milioane de euro, in crestere cu 16% fata de perioada similara a anului 2005. "O contributie importanta la aceasta crestere a avut-o exportul care a avut o pondere de 21% in cifra de afaceri in acest semestru fata de 13% in 2005", a spus reprezentantul Greenforest.
Dupa primele trei luni ale acestui an se observa si o crestere a valorii in lei a productiei, dupa ce anul trecut rezultatele APMR indicau o scadere a acestui indicator.
In aceste conditii, parerile cu privire la evolutia pietei de mobilier in 2006 sunt impartite.
Dumitru Petcu de la Alprom, spre exemplu, este de parere ca ritmul usor de crestere de la incepul anului nu se va putea pastra.
"Chiar daca se manifesta un usor ritm de crestere, in prezent nu cred ca se va mentine pana la sfarsitul anului. Exporturile vor continua sa scada, asa cum s-a si intamplat anul trecut. Producatorii trebuie sa se reorienteze catre alte piete si catre alte produse", a continuat reprezentantul Alprom. El explica usorul trend ascendent al pietei din primul trimestru prin intermediul unui mix de factori: reorientarea producatorilor catre alte piete decat cele din Uniunea Europeana si evolutia mai putin fluctuanta a leului in raport cu principalele valute de referinta. Mihai Gadei este de parere ca productia si exportul de mobila se vor afla la acelasi nivel ca si cel inregistrat anul trecut.
"In consecinta, cred ca anul 2006 va inregistra cifre asemanatoare cu 2005, in ceea ce priveste productia si exportul de mobila, unde a doua jumatate a anului se anunta mai putin dinamica. Importurile vor creste, probabil, datorita cresterii consumului, pe de o parte, si greutatii producatorilor autohtoni de a produce calitate comparabila cu a producatorilor internationali, la acelasi nivel de performanta si diversitate", a spus Mihai Gadei. In aceste conditii, Sebastian Capotescu vorbeste de o continuare a trendului de crestere atat a productiei, cat si a importului pe segmentul de mobilier.
"Productia si importul de mobila vor creste in continuare pe tot parcursul anului ca urmare a cresterii consumului determinat de dezvoltarea pietei imobiliare", a continuat acesta.
Exportul GreenForest va fi dublu in 2006 fata de 2005 ca urmare a numarului mai mare de proiecte contractate si ca urmare a asimilarii de noi produse si servicii pentru export.
"Importul de mobila al Greenforest si al societatii mixte detinute impreuna cu grupul Samas, Samas Office Romania, va cunoaste de asemenea o crestere ca urmare a lansarii pe piata birourilor de clasa A in aceasta toamna", a spus Capotescu.
Pe piata romaneasca de mobila, a adaugat Capotescu, segmente dinamice au fost atat mobilierul pentru casa, datorita dezvoltarii pietei imobiliare si ca urmare a saturarii de produse electrocasnice, cat si segmentul mobilierului organizational care a crescut odata cu volumul investitiilor.
"La nivelul anului trecut, cel mai dinamic segment a fost segmentul mediu al pietei de mobilier pentru casa, in principiu datorita efectelor complexe ale introducerii cotei unice de impozitare", a spus si Mihai Gadei de la Samus Mex.
El spune ca piata mobilierului de casa va continua sa creasca probabil mai pronuntat in a doua jumatate a anului. "Cresterea este sustinuta in principal de evolutiile de pe piata imobiliara si a constructiilor de locuinte si intereseaza in continuare segmentul mediu al pietei", a explicat Gadei.
In ceea ce priveste numarul de personal din industrie, reprezentantul GreenForest este de parere ca va continua sa scada.
"O mare parte din personalul din industria mobilei se afla inca in intreprinderile construite inainte de 1989, intreprinderi care nu au fost restructurate suficient. Procesul de restructurare a acestora va continua si va genera in continuare scaderi de personal. In plus, o parte din exportatori va trebui sa-si reduca activitatea ca urmare a scaderii competitivitatii pe piata", a spus Capotescu.
In 2005, mai multe companii din industria lemnului s-au vazut nevoite sa paraseasca piata romaneasca de profil datorita dificultatilor tot mai mari pe care le-au intampinat la export.
"Am avut un an de zile (2005 - n.red.) in care a trebuit sa renuntam la multe contracte si chiar la multe dintre piete, insa concomitent am intrat pe altele. In acest fel, am putut sa ne stabilizam la inceputul acestui an", a spus Dumitru Petcu.
"Sunt convins ca acesta tendinta va continua si pe parcursul acestui an. Poate ca numarul celor care renunta la activitate nu va fi la fel de mare ca anul trecut, dar cu siguranta vor fi multe inchideri", a spus Petcu.
In ceea ce priveste productivitatea muncii, pentru Alprom aceasta a fost mai mare anul trecut.
"Ne-am selectat foarte mult produsele, ne-am axat pe cele foarte competitive si am facut eforturi sa supravietuim", a adaugat acesta. In ceea ce priveste obiectivele pentru 2006, acesta spune ca Alprom va avea in vedere in principal rezolvarea problemelor de productivitate a muncii.
In primul trimestru al acestui an, cele mai cerute produse Alprom pe pietele externe au fost reprezentate de cele pentru mobilier de dormitoare si sufrageriile.
Si numarul angajatilor din industrie va continua sa scada anul acesta dupa ce in 2005, aproximativ 10.000 de persoane si-au pierdut locul de munca, conform datelor furnizate de APMR.
"Consider ca acesta tendinta se va intari, pe masura ce eforturile de crestere a competitivitatii intreprinderilor, pe de o parte, si plecarile masive peste hotare ale muncitorilor din industria romaneasca, pe de alta parte, isi vor produce efectele conjugate", este de parere Mihai Gadei de la Samus Mex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO