Companii

O firma romaneasca de confectii ar face lohn in India

12.09.2006, 19:54 148

Un producator roman de confectii incearca sa mareasca profitabilitatea companiei prin mutarea productiei in India.
Roxana Cojocaru, proprietara firmei de confectii Scarlett Clothing, care dupa ce a lucrat mai multa vreme in lohn pentru companii precum Etam, Dorothy Perkins, C&A, Naf-Naf sau H&M, a decis sa renunte la lohn, sa-si creeze un brand propriu, Tara, si sa-si delocalizeze productia.
"Ma gandesc sa incep productia de haine in India deoarece este o piata inca in expansiune. Nu sunt chiar atat de multi jucatori acolo si, oricum, mai putini decat in China. Se deosebesc prin productivitate si respect pentru locul de munca, iar salariul este de 50-60 de dolari pe luna. Avantajul este ca ai acolo tesatura si nu te mai zbati patru saptamani sa o aduci pe mare", explica Cojocaru.
In 2000, Cojocaru a inceput sa produca in lohn prin fabrica sa de la Giurgiu, unde avea 350 de angajati. De anul acesta nu mai lucreaza in lohn, are 100 de angajati, o cifra de afaceri de aproximativ 1 milion de euro si a deschis un magazin online in care vinde hainele create de ea.
Aceasta vrea sa renunte la activitatea de productie in Romania pentru a-si pastra competitivitatea cu brandul propriu, Tara. "Am invatat cate ceva din experienta cu lohnul. Marile magazine au renuntat la productia din tara lor si s-au orientat catre tari cu mana de lucru foarte ieftina. Asa au ajuns in Romania. Acum, ca devenim scumpi, se duc catre alte tari: China, India, Republica Moldova, Vietnam, Turcia. De ce nu am face si noi la fel atunci?". Cojocaru nu este singura care incearca sa-si creasca profitabilitatea prin solutii atipice, masuri similare fiind luate de producatorii de haine Sonoma din Bacau si Textila Oltul, din Sfantul Gheorghe, care vor sa angajeze peste 1.500 de chinezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO