Companii

Obligatiuni TBI Leasing cu 6,5% dobanda in euro

18.06.2003, 00:00 31

TBI Leasing este cea de-a doua companie de servicii financiare, dupa  BCR Leasing, care a anuntat in ultima luna intentia de a lansa o emisiune de obigatiuni pentru a-si finanta activitatea. Compania va oferi pe piata de capital obligatiuni in valoare de  0,7 milioane de  dolari.
Compania a fost infiintata in urma cu un an si are ca principal actionar grupul TBI Holding, cele care controleaza si societatea de asigurari Omniasig.
Conducerea TBI Leasing afirma a ajuns la o cota 2% de piata leasingului, in valoare de un miliard de dolari anul trecut si estimata la 1,5 miliarde de dolari pentru acest an. Compania a reusit, de la infiintare, sa  incheie contracte in valoare de 17 milioane de euro.
Obligatiunile companiei vor fi emise in lei, dar valoarea imprumutului si a dobanzilor va fi indexata la evolutia cursului leu/euro. Dobanda anuala va fi de 6,5% si va fi platita semestrial. Valoarea imprumutului va fi rambursata intregral la scadenta, dupa trei ani.
Dobanda anuala a obligatiunilor este, practic egala cu rentabilitatea capitalului social al companiei doar  pe primele patru luni ale anului. TBI Leasing a inregistrat anul trecut un profit de 65 mii de dolari, la un capital social de un milion de dolari. Companiile care se finanteaza pe piata de capital prin emisiune de obligatiuni sunt, de cele mai multe ori, cele care au o rentabilitate a capitalului mai mare fata de rata dobanzilor. Imprumutul aduce astfel un plus de castig si pentru actionari. Florentina Mircea, directorul companiei spune ca emisiune de obligatiuni va aduce companiei un plus de incredere din partea pietei.
TBI Leasing intentionaza sa listeze titlurile pe piata de capital, iar compania va fi obligata, potrivit legistatiei, sa isi faca publice situatiile financiare de la finalul fiecarui semestru.Emisiunea va fi intermediata de societatea Intercapital Invest, iar rambursarea imprumutului ar putea fi garantata de compania de asigurari Certasig. Grupul de vanzare al emisiuni va fi format din Banca Comerciala Romana si societatea de brokeraj a acesteia, BCR Securities. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO